Film/Tv

Među 13 nagrađenih: Reditelj Nermin Hamzagić, osvojio je povjerenje odgovornih Cottbus Film Festivala

Među 13 nagrađenih 
Filmski reditelj Nermin Hamzagić /1986/, osvojio je povjerenje odgovornih Cottbus Film Festivala pa je njegov projekt SUPERMARKET, medju povlaštenima za koje ce zapadne projekcije dodijeliti sredstva za realizaciju. Drugi dugometražni film, nadarenog sineasta, snimat će se krajem iduće i početkom 2024.  godine.

Scenario koji je reditelj razradio s Eminom Omerović priča je o samoposluzi u koju dolazi novi šef i odmah započinje zahtjevne projekte, koji izazivaju otpor loše plaćenih radnika. Proslavljajući desetljeće postojanja, preduzeće je u razdoru pa zaposlena prodavačica čita izjavu koja oštro kritikuje uvjete rada siromašnog personala. Dolazi do pucnjave, odgovorni postaje talac a razvoj događaja je tragičan. Hamzagić je izjavio kako su ga brojni razgovori s radnicima, suočenim sa posljedicama pandemije Covid-19 koja je povećala već loše stanje u zemlji, te veoma nezavidan položaj ženske radne snage, nadahnuli za ovo ostvarenje. On ujedno označava i desetogodišnju saradnju s Amorm Bakšić Ćamo i Adisom Đapom pa njihovom produkcijom SCCA/Pro.ba!

Dvadesetčetvrto izdanje tržišta,   koprodukcija istok-zapad, popularno nazvano Coco Pitch, odabralo je urbane, energične projekte. Među njima su i ostvarenje hrvatske sineastice Jasne Nanut, naslovljeno SeventhHeaven,Fires Crnogorca Nikole Ljuce, Washed and Buried,  Slovenca Martina Turka, pa- Spite srbijanske sineastice Ariane Stojković.

Bosanskohercegovački reditelj je prije tri godine, na istoj manifestaciji dobio vrijedne nagrade, za prvi igrani film Pun Mjesec: Priznanje glavnog žirija, i Ekumensku nagradu, dok je glavni interpret, Alban Ukaj proglašen najuspješnijim glumcem.

Džana Mujadžić 

Related posts

Prva nagrada za turistički promo video iz BiH na prestižnom festivalu filma u Japanu

Urednik BiH Info Desk

Svečano otvoren 27. Sarajevo Film Festival

Editor

Proglašeni pobjednici 5. Internacionalnog Bosnia and Herzegovina Looks Around Festivala Bottrop

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment