Film/Tv

Među 13 nagrađenih: Reditelj Nermin Hamzagić, osvojio je povjerenje odgovornih Cottbus Film Festivala

banner

Među 13 nagrađenih 
Filmski reditelj Nermin Hamzagić /1986/, osvojio je povjerenje odgovornih Cottbus Film Festivala pa je njegov projekt SUPERMARKET, medju povlaštenima za koje ce zapadne projekcije dodijeliti sredstva za realizaciju. Drugi dugometražni film, nadarenog sineasta, snimat će se krajem iduće i početkom 2024.  godine.

Scenario koji je reditelj razradio s Eminom Omerović priča je o samoposluzi u koju dolazi novi šef i odmah započinje zahtjevne projekte, koji izazivaju otpor loše plaćenih radnika. Proslavljajući desetljeće postojanja, preduzeće je u razdoru pa zaposlena prodavačica čita izjavu koja oštro kritikuje uvjete rada siromašnog personala. Dolazi do pucnjave, odgovorni postaje talac a razvoj događaja je tragičan. Hamzagić je izjavio kako su ga brojni razgovori s radnicima, suočenim sa posljedicama pandemije Covid-19 koja je povećala već loše stanje u zemlji, te veoma nezavidan položaj ženske radne snage, nadahnuli za ovo ostvarenje. On ujedno označava i desetogodišnju saradnju s Amorm Bakšić Ćamo i Adisom Đapom pa njihovom produkcijom SCCA/Pro.ba!

Dvadesetčetvrto izdanje tržišta,   koprodukcija istok-zapad, popularno nazvano Coco Pitch, odabralo je urbane, energične projekte. Među njima su i ostvarenje hrvatske sineastice Jasne Nanut, naslovljeno SeventhHeaven,Fires Crnogorca Nikole Ljuce, Washed and Buried,  Slovenca Martina Turka, pa- Spite srbijanske sineastice Ariane Stojković.

Bosanskohercegovački reditelj je prije tri godine, na istoj manifestaciji dobio vrijedne nagrade, za prvi igrani film Pun Mjesec: Priznanje glavnog žirija, i Ekumensku nagradu, dok je glavni interpret, Alban Ukaj proglašen najuspješnijim glumcem.

Džana Mujadžić 

Related posts

9. Festival mediteranskog i evropskog Fima Trebinje 2021.

BHD Info Desk Administrator

Kralj mode

Editor

Strasbourg: Film “Quo Vadis, Aida?” osvojio evropsku filmsku nagradu publike LUX 2022

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment