BiH dijaspora

Prag: Za Dan nezavisnosti predstavljene fotografije iz BiH

banner

U glavnom gradu Češke Repulbike Pragu je u organizaciji ambasade Bosne i Hercegovine obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uz prisustvo izuzetno velikog broja zvanica, članova diplomatskog kora i čeških uglednika iz politike i društvenog života, izložba fotografija nagrađivanog bh.fotografa Edina Tuzlaka, nazvana “Real Bosnia and Herzegovina”, ili u autorskoj interpretaciji: “Nenašminkana BiH”.

Trideset četiri fotografije, koliko ih je bilo izloženo, nastajale su proteklih 13 godina, tokom kojih je Tuzlak bilježio kako najrazličitija društvena dešavanja, od protesta do korida, tako i nezaboravne prirodne ljepote te trenutke koji govore o historiji i tradiciji Bosne i Hercegovine

Prisutnima se obratila i ambasadorica Mlinarević podsjetivši na važnost Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i velike žrtve koju je naša zemlja platila za slobodu, posebno i u svjetlu današnje ukrajinske borbe za očuvanje svoje suverene i neovisne države.

Uslijedila je minuta šutnje za sve koji su izgubili živote u potresima u Turskoj i Siriji, kako u željezničkoj nesreći u Grčkoj koja se dogodila uoči proslave bosanskohercegovačkog Dana nezavisnosti.

Gosti su uživali u druženju, istinskim zanimanjem za sjajne fotografije obzirom da je svaku od njih pratila priča autora, što je posjetiteljima bilo posebno zanimljivo. Melodiju najljepših pjesama Bosne i Hercegovine na gitari donio je Denis Šuško.

Iz ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj izrazili su zadovoljstvo još jednim uspješnim događajem koji je iza njih, a kojim se fantastično pozicionira i čini vidljivom naša domovina u Češkoj.

Izložba je bila kruna ove sedmice, jer su obilježavanje Dana nezavisnosti započeli već u ponedjeljak sa promocijom knjige Dženete Karabegović i Miše Kapetanovića, koji su predstavili zbir Bosanskih studija, eseja i promišljanja istaknutih Bosanaca i Hercegovaca, akademika i profesora zaposlenih na najpoznatijim univerzitetima svijeta.

Jedno od takvih je i Masaryk univerzitet, gdje je u utorak 28. februara., a u sklopu daljnih događanja povodom Dana nezavisnosti gostovala ambasadorica Mlinarević koja je održala predavanje o BiH pred više od 200 studenata. Treći je ovo put zaredom da ambasadorica Mlinarević gostuje na ovom univerzitetu kao gost češkim studentima koji pokazuju izuzetno interesovanje za Bosnu i Hercegovinu.

Facebook

Related posts

BURLINGTONSKA PODRŠKA HADŽIKADIĆEVOJ PLATFORMI ZA PROGRES

Kanadske čestitke za Dan nezavisnosti BiH su najbolji odgovor negatorima nezavisnosti BiH

BHD Info Desk Administrator

Na korak do ukidanja viza: Tek sada će uslijediti odlazak iz Hrvatske i BiH

Leave a Comment