BiH dijaspora

Institut za istraživanje genocida Kanada: Podržavamo sutrašnje proteste ispred OHR-a

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK zajedno sa svojim Internacionalnim ekspertnim timom i zajedno sa mnogim organizacijama i pojedincima iz Bosansko kanadske zajednice podržava proteste ispred OHR-a u petak 31. marta u 14 sati.Protest je opravdana reakcija na sve jače  anti-bosansko djelovanje u i van BiH, uključujući i visokog predstavnika.

O protestu smo upoznali ofis premijera Kanade Justin Trudeau, vladu i parlament Kanade.

Cinizam je da međunarodna zajednica uz pomoć pojedinaca iz BiH direktno radi protiv interesa države BiH. Takvima poručujem da niko nema prava da zanemaruje interese države BiH i popušta diskriminacijskim modelima reforme Izbornog zakona. Poručujem međunarodnoj zajednici da mora insistirati na punoj demokratiji i građanskom društvenom modelu kao u državama sa evropskog i sjevernoameričkog prostora. 

Bosansko pitanje prevazilazi srpsko-hrvatske historiografske mitove. Zločinci koji kontinuirano antibosanski djeluju nisu se suočili sa svojim zločinima. Zato se žrtve ne smiju priviknuti da genocidom određuju svoju budućnost. Jer BiH ima priznat teritorijalni integritet, ali nepotpun suverenitet i politički subjektivitet.

Apsurdno je i skandalozno što je manji bh entitet u Dejtonu dobio atribut skoro suverene države, dok je državi BiH oduzet dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Da bi se potpuno vratio historijski suverenitet i historijski teritorijalni integritet države BiH urgentno je potrebno redefinisanje bosanskohercegovačke države promjenom dejtonske kompozicije države.To je zadatak EU u saradnji sa svim partnerima međunarodne zajednice, prije svega SAD i Kanade.Zajedno zaustavimo podjelu države BiH! Zajedno ojačajmo našu državu čiji opstanak garantuje hiljdugodišnja bosanskohercegovačka tradicija koja nije uništena napadima mnogih agresora!Ima nade Bosancima i Hercegovcima koji vole svoju domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom.
Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se BiH zove. Zato okupimo se oko riječi BiH koja simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili svjedočimo BiH kao darovanu misao o susretu sa drugim i drkčijim, o susretu, sudaru i prožimanju civilizacija sa Istoka i Zapada. Okupimo se oko uzvišenog mjesta zajedničke sudbine bosanskohercegovackih ljudi, žena i djece.

Pozivamo građane i građanke BiH da se pridruže opravdanim sutrašnjim protestima.Institut za istraživanje genocida Kanada

Najavljeni protesti ispred OHR-a: “Zaustavimo dalju razgradnju države”

Udruženje ReSTART BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 pozvali su građane na proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu u petak, 31. marta, sa početkom u 14 sati.

Građanski aktivista i organizator protesta Suad Đozić poručio je da će svojim izlaskom ispred OHR-a građani potvrditi da su za građanski koncept uređenja društva.

“Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora.

Svojim izlaskom ćete potvrditi da ste za građanski koncept uređenja društva kao osnovu za modernu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati ljudska i građanska prava svih njenih građana kao što je u svim zemljama EU”, poručio je Đozić.

Ističe da građani moraju izaći na proteste i zbog budućih naraštaja i njihove budućnosti.

– Izađite na ulicu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje djece i njihove budućnosti. Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5 – istakao je Đozić.

Kako je navedeno u pozivu, na skupu će se, između ostalih, obratiti Azra Zornić, Adil Kulenović, Miro Lazović, Suad Đozić, Mujo Aganović i Bakira Hasečić.

BHDINFODESK

Related posts

Sjećate li se Mirnese?: Zaljubljena je, zaručena i čeka vjenčanje sa svojim budućim kojeg još nikad nije vidjela

Editor

Savjeti advokata: Ostavinski postupak u Bosni i Hercegovini

Copo Sejo

Dan državnosti BiH u Hamiltonu: Bosanci su blagoslovljeni prelijepom zemljom i ponosnim ljudima

Leave a Comment