Pogledi

IGK: Milorad Dodik je zavladao u Vašingtonu, bitnoj diplomatskoj svjetskoj destinaciji

banner

Povodom izjave ambasadora BiH u SAD Bojana Vujića da nije optimista po pitanju BiH, jer bošnjačka politika ruši BiH, IGK je poslao pismo članovima Predsjedništva i Ministru vanjskih poslova BiH sa zahtijevom za akciju.

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Vašingtonu

Milorad Dodik je zavladao u Vašingtonu, bitnoj diplomatskoj svjetskoj destinaciji, aktivira svoje lobiste, podređuje svoga ambasadora svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u BiH, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuđene ratne zločince. 

Ambasada BiH u SAD postala je leglo sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njoj antibosanski ambasador direktno djeluje protiv BiH. Njegova antibosanska diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u BiH nastavlja drugim sredstvima, između ostalog i diplomatskim. 

Negiranje sopstvene države od strane ambasadora u BiH u SAD stavlja BiH u težak položaj. U navedenoj ambasadi niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je BiH napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koga je postavio Milorad Dodik i koji zastupa njegove, secesionističke, antibosanske politike.

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BiH ima svoj državni, diplomatski glas u Vašingtonu. Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu u SAD. Zahvaljujući Miliradu Dodiku rušitelj BiH je zauzeo mjestu u SAD koja tako nije državna, već antidržavna, entitetska. Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije Vašingtonu. To direktno slabi i ponižava ugled BiH u SAD, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti. BiH treba diplomatu koji će se boriti za BiH u najmoćmijem gradu svjetske politike.

U tom smislu još jednom pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da ambasada BiH u SAD nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu RS i secesionističkim partijskim vođama, već državi BiH. Tražimo sankcionisanje navedenog ambasadora koji sve ozbiljnije narašava ugled države BiH.

Dr. Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Izdaja ili ne?: Željko Komšić – od ljevičara do ključnog igrača desnice

Editor

OKUPATORSKA DOGMA SPC U CRNOJ GORI

BHD Info Desk Administrator

Biskup Franjo Komarica: Narodu je slomljena kičma i zato se masovno iseljava

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment