Regija

Trodnevna žalost u Srbiji: Napadač mjesec dana planirao likvidaciju djece i nastavnice

banner

Vlada Srbije donijela je odluku da 5., 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

“Potrebno je da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima, potencijal da da odgovore na sve ove izazove”, rekao je ministar prosvjete Branko Ružić koji je izjavio saučešće porodicama žrtava, navodeči da djecu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spriječe tragediju.

“Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo djeci koja su doživjela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca”, rekao je Ružić.

Na konferenciji za novinare načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je da su nijemi pred ogromnom ljudskom tragedijom koja izaziva tugu i bol i pripadnike MUP-a obavezuje da informiše o realnom činjeničnom stanju. Rekao je da je napadač Kosta Kecmanović sam pozvao policiju i prijavio pucnjavu nakon čega ga je policija uhapsila. 

“Osam učenika, sedam djevojčica i jedan dječak su smrtno stradali. Povrijeđeno je još šest učenika kao i učiteljica. Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno  i vjerovatno je pitanje za cijeli sistem šta treba da učinimo”, kazao je pripadnik MUP RS. 

Kazao je kako je ovo zlodjelo planirano mjesec dana. 

“Dijete K.K. je u dužem vremenskom periodu je planiralo ovo, današnji dan je izbarao jer je prvi čas historije imao njegov razred i bio je najbliži ulaznim vratima. Uzeo je očev pištolj i odmah pucao u radnika obezbjeđenja nakon čega se okrenuo prema dežurnoj učenici u koju je pucao. U torbi je imao četiri molotvljeva koktela. Nastavio je ka učionici historije gdje je pucao u nastavnicu. Kako je rekao odredio je prioritetne mete i imao je spisak djece koju je želio likvidirati”, kazao je Milić. 

Na spisku je bilo više djece iz različitih odjeljenja i razreda sa tačno utvrđenim brojevima ko će biti prva žrtva. 

Ministrica zdravlja Danica Grujičić izjavila je saučešće roditeljima koji su danas izgubili djecu i zahvalila radnicima hitne pomoći koji su izašli na teren.

Institut za mentalno zdravlje objavit će broj telefona na koji će moći da se jave svi kojima bude trebala psihološka pomoć, rekla je ministrica.

“Za 40 godina radnog staža ovo je možda najstrašnije moje iskustvo kao ljekara i čovjeka“, rekla je Grujičić.

Govoreći o stanju povrijeđenih, ministrica je rekla da su šestoro djece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje djece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dječaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti, dok je djevojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

“Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore”, rekla je ministrica.

U Urgentnom centru je troje djece, djevojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dječak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

“Dječak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povrijeđen. Još traje operacija, morat će više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije”, rekla je ministrica.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

MUP Srbije: Ubijeno osmoro djece, radnik obezbjeđenja, šestoro djece ranjeno

MUP Srbije potvrdio je da je osmoro djece ubijeno u pucnjavi u osnovnoj školi na Vračaru. Mediji su objavili da je od zadobijenih povreda preminula i nastavnica historije. 

„U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro djece i radnik obezbjeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj. Učenik ove škole K. K. koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu. Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije“, navodi se u saopštenju MUP-a. 

Maloljetnik K.K. u školu je došao s očevim pištoljem iz kojeg je pucao po školi, nastavnici, učenicima. 

Patria

Related posts

Hrvati se uprkos pandemiji koronavirusa i dalje iseljavaju u Njemačku

Urednik BiH Info Desk

Građani Bosne i Hercegovine mogu ući u Hrvatsku bez covid potvrda

Urednik BiH Info Desk

Pala vlada u Crnoj Gori: Dritan Abazović odlazi u istoriju

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment