Kultura

Zvornik: XX. Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 

banner

XX.Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije  od 5-18.juna 2023 .u Zvorniku

Već je počelo obilježavanje XX.Dana Hasana Kaimije koja se održava u Zvorniku od 5.juna, istaknuto je na press konferenciji koja je održana u Gazi Turali-begovom vakufu Tuzla, na kojoj je saopšteno, da se Povelja Hasana Kaimije dodjeljuje ove godine mr.Mustafi Muharemoviću, istakao je predsjednik Organizacionog odbora Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Kako je istakao muftija Fazlović, Povelja Hasana Kaimije za životno djelo se dodjeljuje mr. Mustafi Muharemoviću za ukupan doprinos koji je svojim predanim radom doprinjeo Islamskoj zajednici muslimana u BiH , obavljajući hatibe , nastavu Islamske vjeronauke i radeći predano na predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik .Zaslužan je i posebno jer je mr.Mustafa ef. Muharemović jedan od pokretača kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije u Zvorniku 1991.godine. Svoj doprinos i veliku angažovanost mr.Mustafa Muharemović je dao doprinos kao potpredsjednik Organizacionog odbora i predsjednik odbora za operativne poslove ove manifestacije nakon Agresije na Republiku BiH u vrijeme povratka Bošnjaka u Zvornik 2004.godine i dao je neprocjenjen doprinos u afirmaciji i njezinoj 20-toj godini organizaciji i organizovanju  programskih sadržaja, naglasio je Fazlović.
Dvadeseta Kulturno-vjerska manifestacija je važna za Zvornik i Bošnjane koji žive u Zvorniku i u cijelom Podrinju jer ovom manifestacijom učvrćuju se duhovni i kulturni identitet Bošnjaka jer se na ovaj način okupljaju ljudi i to ne saamo u okviru bošnjačkog korpusa i povezuju ljude u Podrinju , Zvorničke Bošnjake i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, naglasio je muftija Fazlović.

O programu XX .Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimje govorio je dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora, te naglasio da Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik priprema bogat program uz promocije knjiga, knježevne večeri izložbe, mevlude i druge programske sadržaje sa kojima se jača afirmacija kulture i snaži identitet muslimana Bošnjaka u Podrinju i cijeloj BiH.Posebno je naglasio Svečanu akademiju povodom jubileja XX. Dana Hasana Kaimije i pjesničko veče u Zvorničkoj tvrđavi  na Kula gradu. Programom su predviđene promocije knjiga, romana i Zbornika radova, predstavljanje Izložbe „Berat, o postavljanju imama i mujezina na području „Zvorničkog Samdžaka, posjeta turbetu Hasana Kaimije , zikr i tradicionalni mevlud.
Predsjednik Žirija dr.Mirsad Kunić , za najbolje književno djelo  objavljeno u 2021 i 2022.godini  je istakao , da je peispjelo 36 naslova od 34 autora.Posebno je naglasio da ovom velikom broju je pristiglo dobrih djela, te je konkurencija u ovom ciklusu veoma jaka. Radi se o romanima, pripovjetkama , zbirki pjesama, dramskih djela , te je konkurencija u ovom ciklusu veoma jaka,  koje su potpisnice više autorice, nego autori , te nije bilo lako odabrati pet naslova koji su ušli u uži izbor.

U uži izbor su užli sljedćih pet naslova:Bulić Amina“Podrhtavanje“(Zbirka pjesama), Kadrić Fajko „Šta su meni ptice“(roman), Krehić Azemina „Zrcalo na mjedi“ (Zbirka pjesma) , Suljić Sijarić Miser „Kad te noć odnese „ (roman) , Užičanin Senada „Dvosjekle šutnje“ (Zbirke pjesama) ,istakao je Kunić.
Muftijski hafiz Izet-ef Salkanović je objavio imena literarnih radova proglašenih pobjednikom literarnog konkursa. Na osnovu bodovanja Komisija u kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su: Arslan Hasanbašić , učenik XII razreda OŠ „Kreka“ Tuzla,Asja Tursunović , učenica IX razreda OŠ „Kreka“ Tuzla, Abdulah Avdibašić , učenik VII razreda OŠ „Slavinovići“ Tuzla.

U kategriji Srednjih škola prva tri mjesta osvojili su: Admira Handžić,Srednja medicinska škola,  Deni Erdeljac, Katolički školski centar „Sveti Franjo „ Tuzla i Irma Jukić , Srednja medicinska škola Tuzla.

Duška REBIĆ

Related posts

Melisa Karić prva studentica Muzičke akademije iz BiH na Univerzitetu Arizona

BHD Info Desk Administrator

Bookstan u naredna tri dana u Sarajevu okuplja domaće i svjetske autore, kritičare i urednike

Urednik BiH Info Desk

(Video) Londonska umjetnica Lejla Kevrić: Kroz moju umjetničku viziju prikazala sam srebrenički genocid

Editor

Leave a Comment