Kultura

Konjic: Premijera predstave “Gospođica Julija”

banner

PREMIJERA PREDSTAVE “GOSPOĐICA JULIJA” U KONJICU

Nedjelja, 28.06.2023. godine

Režija: Dino Kerić

Dizajn plakata: Lorena Trogrlić ; Ena Osmanović, Omar Prevljak

Scenski pokret: Samina Mujkanović

Tehnička podrška: Adi Omić

Izbor muzike: Kolektiv

IGRAJU:

Samina Mujkanović

Dino Kerić

Lorena Trogrlić

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku.

Radnja se događa na imanju švedskog grofa na Ivanjdan 1874. godine.

Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru.

Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

ULAZ: 5 KM

Ulaznice će biti puštene u prodaju u ponedjeljak, 12.06.2023 godine, te iste možete naručiti direktnom porukom na FB i IG profil AP “Neretva” – ili kupiti u Foto Studio “Amadeus” Konjic.

Pozorište “Neretva” Konjic po prvi put u novijoj historiji najavljuje premijeru predstave gdje će ansambl biti sačinjen isključivo od akademskih glumica i glumaca.

Prvi sličan slučaj imamo 1973.-e godine sa predstavom “Zagrljenici” autora Miodraga Žalice, a u režiji Stipe Galića gdje su pored redovnih aktivnih članova Neretve glumačku ekipu sačinjavale i članice Neretve, a u tom momentu prve akademske glumice iz Konjica, Ljiljana Đurić i Senada Krgo (Sanda Krgo Soldo), te su imali asistenciju prvog akademskog dramaturga iz Konjica – Ljiljane Zurovac.

Posljednji slučaj bilježimo u prethodnoj sezoni (2022/23) gdje se glumačkom ansamblu od preko 20 članova Amaterskog pozorišta, pridružio dugogodišnji član Neretve – apsolvent glume na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, Dino Kerić, te nova članica i prijateljica Pozorišta “Neretva” Konjic – Lorena Trogrlić, diplomirana glumica. Predstava koja je imala značajan uticaj na promociju aktivnosti Neretve, te sklapanje prijateljstava i saradnje sa regionalnim pozorištima i centrima za kulturu.

Sezona 2023/24 nam donosi premijeru predstave “Gospođica Julija” – autora Augusta Strinberga, u režiji Dine Kerića.

Predstava za koju je već planiran veliki broj gostovanja i predstava koja će u budućnosti predstavljati Neretvu i aktivnosti u Neretvi širom regije, te biti ambasador “Neretva”-e.

Related posts

Nizozemska: Preminuo čuvar sevdaha pjevač Emir Dedić

Urednik BiH Info Desk

Pred sudom u Hagu: Instalacija – Bosna i Hercegovina mjesto genocida

Urednik BiH Info Desk

Norveško-bosanska privredna komora i Udruženje Mapa kulture zajedno idu u misiju mapiranja kulture

Editor

Leave a Comment