BiH dijaspora

IGK: Sraman je pasivan odnos bratunačke policije

banner

IGK o brutalnom napadu na Osmana Mehanovića u Bratuncu

Ovaj kao i niz drugih napada je rezultat kontinuiranog negiranja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika u bh. entitetu RS. Antibosanska politika političke pozicije i opozicije u bh. entitetu RS koju tolerišu pravosudni organi BiH i internacionalna zajednica unosi sve više strah, nemir i nepovjerenje među povratnike u bh. entitet RS.

Sramno, anticivlizacijski i dehumanizirajuće je što Policijska uprava Zvornik o ovom događaju nije izvjestila blagovremeno. Sraman je pasivan odnos bratunačke policije. 

Odgovornima za ovaj ali i sve druge napade na povratnike u manjem bh. entitetu RS smatramo Tužilaštvo BiH koje ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, ne zna ili ne želi procesurati negatore Genocida, zločine protiv čovjećnosti  i druge ratne zločine u BiH. 

Upozoravamo da pasivan odnost Tužilaštva BiH uz svesrdnu podršku negatora države BiH i negatora genocida Milorada Dodika, te indolentan odnos internacionalne zejednice daje dodatnu slobudu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u bh. entitetu RS.

Pozvali smo međunarodne zvaničnike u BiH: UN, članice PIC-a, EU, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada posjete povratnike i da, djeluju shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine.

Pozvali smo Vladu Kanade i ambasadora Kanadę u BiH są sjedištem u Budimpešti da posjeti povratnike u manjem bh. Entitetu RS, te da Kanada zatraži posebnu sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira posvečenu opasnom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika u bh. entitet RS.

Pozivamo Visokog predstavnika da upotrebi svoja ovlaštenja u cilju zaštite povratnika.

Informišemo svjetsku javnost da je napad na povratnike dio režimske, antibosanske, antievropske, anticivilizacijske  politike u bh. entitetu RS koja je nastavak velikonacionalističke politike Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika u Srbiji i BiH. Informišemo svjetsku javnost da ni jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu.

Institut za istraživanje genocida Kanada 

Related posts

Bh. zajednica u Kataru u akciji čišćenja plaže

BHD Info Desk Administrator

Buka intervju: Dijaspora pomažući rodbini u BiH da preživi, i ne zna da održava bh. političare na vlasti

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Leave a Comment