Zanimljivosti

Uz obilježavanje 69 godišnjice Arhiva TK, otvorena izložba „Berati, fermani, bujurldije“ Orijentalne zbirke Arhiva TK

banner

Arhiv Tuzlanskog kantona je svečano obilježio 69 godina od osnivanja i rada ove kulturne ustanove, koja je obilježila svoj jubilej uz veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i vjerskog  života, članova UO Arhiva TK i Vlade TK. Prisutnima se obratio i pozdravio u ime kolektiva Arhiva TK, mr.sc.Omer Zulić, direktor JU Arhiva TK, koji je u svom obraćanju podsjetio između ostalog na datum osnivanja Arhiva TK, 1954 godine do danas i ukratko iznjeo neke najznačajnije rezultate 69 godišnjeg rada ove vrijedne kulturne ustanove koje su postizali i sada postižu zaposlenici ovog vrijednog kolektiva. Između ostalog istakao je da je Arhiv zahvaljujući postignutim rezultatima postao član Svjetske arhivske organizacijem odnosno Međunarodnog vijeća (ICA) te Međunarodnog instituta za moderne Arhive ICARUS koji sarađuje sa brojnim arhivskim institucijama i asocijacijama u okruženju i Evropi.

Od osnivanja 1954 godine , do danas Arhiv TK je prošao dugotrajni period stručnog, , kadrovskog, materijalnog i profesionalnog stasavanja, jačanja i uzdizanja do današnjeg nivoa respektabilne arhivske institucije, kako u Bosni i Heregovini , tako i van njenih granica. Arhiv danas ima preuzetih 500 arhivskih fondova , ukupno preko 15.000 metara dužnih arhivske građe , što ga svrstava u red najvećih i najrespektabilnih arhiva kantonalnog , odnosno regionalnog značaja.Poseban značaj predstavljaju 34 zbirke i arhivska fonda i 173 rariretne knjige proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

U proteklih 69 godina Arhiv TK je organizirao više od 50 stručnih, naučnih skupova na kojem je učestovao imponzantan broj eminentnih stručnjaka iz BiH i više evropskih zemalja.Priređeno je oko 100 arhivskih izložbi koje su od početnih, periodičnih , lokalno orjentisanih i opštih , prerasle u intenzivnu kulturno-izložbenu aktivnost , gdje dominiraju tematske, pedagoške, trajno aktivne, te pokretne izložbe , koje izlaze van okvira ne samo lokalne zajednice, nego i država , istakao je između ostalog direktor Arhiva TK ,mr.sc.Omer Zulić.
Uz 69 godina osnivanja i rada ove ostanove Arhiv TK je upriličio otvaranje dokumentarne izložbe pod nazivom „Berati, fermani i bujurldije“ Orijentalne zbirke Arhiva TK. Prisutnim saradnicima, predstavnicima kulturnih ustanova i drugim gostima obratili su se direktor Arhiva TK, mr.sc.Omer Zulić, te autor izložbe Adnan Tinjić viši arhivista.Izložbu je proglasila otvorenom Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu, ispred Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK .

Na izložbi je predstavljeno 20 panoa koji prikazuju neke od najstarijih dokumenata koje čuva Arhiv TK u okviru Orijentalne zbirke-berate, fermane i bujurldije(carske povelje, dekrete, naredbe) i slično.Za najveći broj dokumenata prezentovan je i prevod sa osmansko-turskog jezika koji je uradio Šaban Hodžić, kao i neke detalje , karte ili ilustracije vezane za tematiku.
Izložbu prati odgovarajući katalog i web stranica (beratiferman.arhiv tk.ba) istakao je  na predstavljanju izložbe, autor izložbe Adnan Tinjić viši kustos.

Duška REBIĆ

Related posts

FOND MEMORIJALA: Sačuvane predmete iz rata poklonite muzeju

Bijeli golub ponovo (ne)leti 527: TRI ”ZNAKOVITA” FOTOSA

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne) leti 500 – J u b i l a r n A:  ČOVJEK JE UVIJEK (I) NA DOBITKU

Copo Sejo

Leave a Comment