BiH dijaspora

Australija: U Sydneyu upriličen “Marš mira”

banner

Povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, u Sydneyu je upriličen “Marš mira” u organizaciji bh. zajednice u Sydneyu, Australija. 

U nedjelju 9. jula 2023. godine u Sydneyu je organizovan Marš mira u centralnom parku “Hayd park” gdje su se okupili građani bh.  porijekla. Ono što je vrijedno napomenuti je da je bio prisutan veliki broj djece uzrasta do 12 godina, kao i mlađih osoba. 

Mirna šetnja na dionici od 3 km obavljena je po izuzetno lijepom vremenu za ovo doba godine, gdje je bio veliki broj naših sugrađana koje smo sretali i dijelili im male brošure koje su bile pripremljene da daju osnovne informacije oko genocida u Srebrenici. Također,  bh. građani su bili odjeveni u majice s vidljivim znakom srebreničkog cvijeta koje su isto tako pripremili organizatori i podijelili prisutnima, zahvaljujući sponzorima koji su svojim donacijama omogućili organizovanje ove protesne šetnje u Sydneyu. 

U okviru protesne šetnje prisutnima su se obratili Dženita Čengić Karup i Maida Kulić Vugdalić u ime organizatora, a o genocidu u Srebrenici te značaju ovakvih manifestacija govorio je Safet Alispahić, predsjednik Bosnian Community Council NSW,  Vijeća bosanske zajednice u državi Novi Južni Vels sa sjedištem u Sydneyu.  Gospođe Karup i Vugdalić su se zahvalile svim prisutnima na dolasku, donatorima, a Alispahić je govorio o značaju kulture sjećanja, prenošenje svega na mlađe generacije, pohvalivši organizatore gdje se zaključilo da ovakva mirna šetnja bude upriličena svake godine, postane tradicionalna u Sydneyu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici.

Sydney – “Marš mira”

Na kraju je još jednom poslana nedvosmislena podrška svih okupljenih  državi Bosni i Hercegovini, osuđujući sve negatore genocida koji u zadnje vrijeme rade na destrukciji i slabljenju države BiH. 

Iako smo fizički veoma daleko, nikada nećemo posustati u podršci našoj prvoj domovini BiH, šireći istinu o agresiji na nezavisnu državu BiH, genocidu i svim drugim zločinima počinjenim u toku agresije na nedužne civile, građane i državu BiH, šireći istinu i prenoseći sve to na mlađe generacije da oni nastave poslije nas, poruka je iz Sydneya. 

Nedjeljna mirna šetnja je bila prva manifestacija u okviru ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici u organizaciji bh. zajednice u ovome dijelu svijeta. 

Isti dan u nedjelju, u večernjim satima je upriličen prvi dio vjerskog program u džematu Smithfield, ponedjeljak je na programu drugi dio vjerskog programa u džematu Penshurst, a za utorak 11. jula 2023. obilježavanje genocida u Srebrenici je prvo u ambasadi BiH u Canberri u 12 sati, i na kraju centralna manifestacija u ABHCA u Lepigtonu s početkom u 19:30 minuta.

Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, uvijek ćemo se sjećati, da se nikome nikada nigdje više ne ponovi. 

“Krajnje je vrijeme da se 11. juli proglasi internacionalnim danom sjećanja na počinjeni genocid u Srebrenici”, poruka je za Vijeće Evrope, generalnog sekretara UN-a, predsjednika SAD-a i cijelu demokratsku svjetsku javnost!

Bosnian Community Council NSW Australija 

Related posts

Edin Jakupović, Stuttgart: Ubili su mi majku, 30 godina se borim da pravda stigne njene ubice

Copo Sejo

Bosanska noć u Beču

BHD Info Desk Administrator

Bosanskohercegovačka udruženja u Švedskoj podržala bi kanditaturu Mijatovića za Predsjedništvo BiH iz RS

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment