Dopunske škole

PRIGODNOM MANIFESTACIJOM, U STUTTGARTU OBILJEŽEN ZAVRŠETAK ŠKOLSKE GODINE U BOSANSKIM ŠKOLAMA: JEDNA SI JEDINA – BOSNA I HERCEGOVINA!

banner

STUTTGART – Povodom završetka školske 2022/2023. godine u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku, jučer, u nedjelju, 9. jula 2023. godine, u organizaciji Saveza dopunskih škola BiH, u Stuttgartu je održana tradicionalna manifestacija Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!

Osim predstavnika bosanskih škola, program u Stuttgartu obogatili su i uveličali, i: najmlađi članovi KUD-a „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, književnica Mina IMŠIROVIĆ iz Augsburga, književnik Rizvan RIZVIĆ iz Schwarzwalda, Husen i Nevzeta IMŠIROVIĆ iz Minhena, muzičar i pjevač Emir PIHLJAK, a prisutni su bili u prilici pogledati i postavku izložbe slika Fatime MALČINOVIĆ, Bosanke iz Švicarske.

Odmah na početku manifestacijeu Stuttgartu, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, učesnici u programu i svi prisutni odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici i svim nevino stradalim u našoj domovini, poručivši da će uvijek biti uz one koji su izgubili svoje najmilije i želju da se Srebrenica, nikad, nigdje i nikome na ponovi.

Organizatori manifestacije u Stuttgaru su svu djecu polaznike i polaznice bosanskih škola obradovali poklon-paketićima.

Specijalni dio programa na manifestaciji u Stuttgartu bio je posvećen proglašenju najboljih likovnih i literarnih radova učenika i učenica u 2023. godini prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza.

Dio atmosfere sa manifestacije u Stuttgartu zabilježen je i na fotografijama, u prilogu. Uskoro, opširnije sa manifestacije u Stuttgartu.

PROGLAŠENI NAJBOLJI LITERARNI I LIKOVNI RADOVI UČENIKA I UČENICA U 2023. GODINI

Nagrade najboljima putuju u danski Sonderborg, engleski Converty, Hamburg, Calw, Sindelfingen, Stuttgart, Minhen, Basel i Tuzlu.

STUTTGART – Centralni događaj na manifestaciji „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ koja je održana u nedjelju, 09. 07. 2023. godine u Stuttgartu bilo je proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika i učenica za školsku 2022/2023. godinu prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u glavnom gradu Baden-Württemberga, o temi „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“.

NAJBOLJI LITERARNI RADOVI

Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Ajdina Bešić, prvo mjesto u kategoriji literarnih radova podijelija su dva rada, pjesma „Moja, tvoja, naša BiH“ čija je autorica Aiša Kovačević, učenica prvog razreda Bosanske škole u Calwu i rad „Naša Bosna i Hercegovina“, čiji je autor Edin Gavranović (14), učenik sedmog razreda OŠ Centar iz Tuzle. Drugo mjesto podijelili su radovi: „Pjesma Bosni“ Adema Nuhića“ učenika četvrtog razreda iz Sindelfingena (Njemačka) i „To je moja Bosna“ Amile Medić (14) iz Bosanske škole Coventry (Engleska), a treće radovi „Bosno moja“ Azemine Nedžibović (???? i „Pjesma Bosni mojoj“ Haruna Nuhića, učenika prvog razreda iz Sindelfingena (Njemačka).

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI

Na konkurs Saveza za najbolje likovne radove učenika i učenica stiglo je više od 130 radova iz cijelog svijeta. Prema odluci stručnog žirija kojim je predsjedavao akademski slikar Samir Dervišević, prvo mjesto osvojila je učenica sedmog razreda iz Stuttgarta Adna Aganović, polaznik Bosanske škole Stuttgart-Nord, drugo Azra Džanković, polaznica Bosanske škole Sonderberg (Danska), a treće Vedad Kadić iz Bosanske škole Minhen, odjeljenje Laim i Sumeja Muhić, učenica prvog razreda iz Calwa.

POHVALE I SPECIJALNE NAGRADE

Pohvale i specijalne nagrade za ideju i umjetnički dojam pripale su radovima koje su poslali/e: Sara Emina Kozarac, 11 godina, 5-i razred, Bosanska škola Basel (Schweiz) Amil Medić, 12 godina, Bosanska škola Coventry (Engleska), Emina Radovović, Bosanska škola Stuttgart, Lajla Šahinović, Bosanska škola Calw, Nizara Kovačević, drugi razred, Magstadt, Delila Kablić, drugi razred, Coventry Engleska), Rabija i Omer Aziz Zorlak, 10 i 7 godina iz Hamburga, Elmin Krupić, Ismail Ovčina, Ajša Ovčina, Sara Golubović, Sara Abadžija, svi iz Bosanska škole Sonderberg u Danskoj.

Osim zahvalnica, pobjednici su za svoje radove dobili i knjige bh. autora i druge vrijedne nagrade.

BHDINFODESK

Related posts

London: Brigadir Anto Klajić uspješno završio školovanje na britanskom Kraljevskom odbrambenom koledžu

BHD Info Desk Administrator

KOPENHAGEN: U OKTOBRU MANIFESTACIJA POSVEĆENA BOSANSKOM JEZIKU

Editor

Indonezija: Haris Imamović osvojio bronzu na svjetskom informatičkom takmičenju za srednjoškolce

Editor

Leave a Comment