Dopunske škole

Savez dopunskih škola BiH: Izabrani najbolji radovi učenika/učenica u 2020. godini

banner

Poseban dio programa na manifestaciji pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, koja je jučer, 17. 07. 2020. godine održana u Stuttgartu, u organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), bio je proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika u 2020. godini.

Na konkurs Saveza za najbolje likovne i literarne radove učenika stiglo je više od 150 radova iz cijelog svijeta.

Najbolji likovni radovi

Prvo mjesto osvojili su i najboljim likovnim uradcima proglašeni radovi: Enise Festić, jedanaestogodišnje učenice iz Sonerborga (Danska), polaznice Bosanske škole SBF (učiteljica Medina Abadžija) i Berina Kurtovića, učenika sedmog razreda iz Ettlingena (Njemačka), polaznika Bosanske škole kod nastavnice Aide Bahić.

Enise Festić/ Foto: Haris Halilović

Drugo mjesto osvojili su: Lejs Muhamed Omerović (10), učenik trećeg razreda iz Stuttgarta (Njemačka), Kemal Medar (14) iz Sonernborga (Danska) i Adnan Đulić (14) iz Rottenburga (Njemačka), a treće: Alina Bošnjak, učenica prvog razreda iz Minhena (Njemačka), Aldin Grozdanić, učenik Bosanske škole „Bosančica“ iz Edmontona (Kanada) i Ishak Agić iz Hamburga (Njemačka).

Slika Lejsa Muhameda Omerović/ Foto: Haris Halilović

Specijalne nagrade za ideju i izuzetan umjetnički dojam osvojili su: Melisa Jusić iz mjesta Jezerski u BiH, Adela Trnjanin i Azra Džanković iz Sonernborga u Danskoj, Adem Nuhić, polaznik prvog razreda bosanske škole u Sindelfingenu (Njemačka), Džana Mehinović (9) iz Hamburga i zajednički rad polaznika bosanske škole „Bosančica“ u Edmontonu (Kanada).

Najbolji literarni radovi

Prvo mjesto kod literarnih radova učenika osvojila je Mia Mrakić, učenica trećeg razreda Osnovne škole Berthold-Auerbach Nordstetten (Horb am Neckar, SR Njemačka), za pjesmu Moja zemlja, drugo: Edah Bošnjak, učenik četvrtog razreda iz Minhena, za rad „Pismo Bosni“ i Naida Turković, šesti razred, Edmonton (Kanada), za radove: „Zemlja po imenu Bosna“ i „Srebrenica“, a treće: Nejra Šišić, učenica trećeg razreda u Minhenu, za pjesmu U mom srcu je jedna zemlja koja se zove Bosna.

Pjesma Mije Mrakić/ Foto:Haris Halilović

Predsjedavajući žirija za izbor najboljih radova bili su: Samir Dervišević, akademski slikar, za likovne radove i profesorica bosanskog jezika Ajdina Bešić, za literarne radove.

Samir Dervišević / Foto: Haris Halilović

Osim zahvalnica i poklona autorima pobjedničkih radova, najbolji likovni i literarni radovi učenika/učenica bit će objavljeni i u magazinu/časopisu Plima koji izdaje Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Haris Halilović

Prispjeli radovi: Foto: Haris Halilović
Prisutnina manifestaciji / Foto: Haris Halilović

Related posts

Podrška nastavnicima i učenicima: Digitalna sredstva za učenje na daljinu

BHD Info Desk Administrator

Predstavljanje knjige u Linzu: Moja škola – Meine Schule

Urednik BiH Info Desk

MOSTAR: DELEGACIJA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH U DIJASPORI POSJETILA FMON

Copo Sejo

Leave a Comment