Dopunske škole

Stuttgart: Učenicima bh.dopunske škole uručena svjedočanstva

U organizaciji Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), u Stuttgartu je, u petak 17. jula 2020. godine održana završna manifestacija povodom završetka školske 2019/2020. godine, na kojoj su dječacima i djevojčicama polaznicima/polaznicama bosanskih škola u Stuttgart-Nordu i Stuttgart-Feuerbachu uručena svjedočanstva o uspješno završenim razredima dopunske nastave na bosanskom jeziku.

image
Dio polaznika bosanskih škola u Stuttgartu/ Haris Halilović

I ovogodišnja manifestacija održana je pod motom i nazivom “Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!”, a njena poruka je: Moralna obaveza svih nas u dijaspori je sačuvati svoj maternji jezik i identitet i veze sa domovinom.

Manifestacija u Stuttgartu počela je sjećanjem i odavanjem počasti za stradale u genocidu u Srebrenici i sve nevino ubijene u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, u toku agresije na našu domovinu.

image
Detalj sa uručivanja svjedočanstava i poklona/ Haris Halilović

Uslijedilo je kratko obraćanje učenicima/učenicama i njihovim roditeljima Muhameda Aganovića i Harisa Halilovića, članova rukovodstva Saveza, u kome su istakli značaj očuvanja maternjeg jezika građana BiH u dijaspori, nakon toga, svečano proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika u školskoj 2019/2020. godini prispjelih na tradicionalni konkurs Saveza, a onda, ono najvažnije i najsvečanije za prisutne – prozivka učenika i dodjela svjedočanstava.

Uz svjedočanstva učenici su obradovani i prigodnim poklonima koje su pripremili roditelji učenika na čelu sa gospođom Senkom Omerović.

image
Manifestacija u Stuttgartu/ Haris Halilović

– Izvođenje nastave u dopunskim školama BiH je od marta ove godine doživjelo određene promjene uzrokovane trenutnom situacijom zbog pandemije. Bili smo onemogućeni izvoditi nastavu u učionicama što je bila izrazito otežavajuća okolnost za postizanje svih ciljeva u nastavi na bosanskom jeziku. Unatoč tome, uspješno smo priveli kraju još jednu školsku godinu i jako sam sretna da su se naši vrijedni učenici i njihovi roditelji odazvali današnjoj svečanosti, kaže Ajdina Bešić, nastavnica u Bosanskoj školi Stuttgart-Feuerbach.

Svečanost u Stuttgartu, povodom završetka školske godine i proglašenja najboljih likovnih i literarnih radova učenika/učenica u 2020. godini održana je uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa.

image
Lamija Hodžić, sa radom na bosančici/ Haris Halilović

Osim predstavnika Saveza, nastavnika, djece i njihovih roditelja polaznika/polaznica dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku iz Stuttgarta svečanosti su prisustvovali i predstavnici nekoliko bosanskih škola iz B-W-a, književnica Aida Đulić iz Rottenburga i Nedžad Solunović, član rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore BiH iz Njemačke.

image
Lejla Berić/ Haris Halilović

Želja istaknuta nakon zajedničkog druženja poslije zvaničnog dijela programa je da svi ostanu zdravi i da ih u septembru, u novoj školskoj godini bude još više u bosanskim školama.

Haris Halilović

Related posts

NEW YORK: BANA URUČILA PLAKETU SENADI ĐEŠEVIĆ, NASTAVNICI JU SMŠ “BEĆO BAŠIĆ” – PLAV

BHD Info Desk Administrator

STUTTGART: BAJRAMSKO VESELJE U ŠKOLI S-FEUERBACH

BHD Info Desk Administrator

KANADA: DAN BOŠNJAKA OBILJEŽEN U ŠKOLI BOSANSKOG JEZIKA U HAMILTONU

Leave a Comment