BiH dijaspora

Njemački propisi: Ako ovo radite u stanu možete dobiti kaznu do 5.000 eura

banner

‘Noćni mir’ u Njemačkoj po zakonu je na snazi od 22 sata. Ako stanari tokom noći stvaraju veliku buku u stanu, mogu biti novčano kažnjeni, pišu njemački mediji.

Potrošačka platforma bussgeld-info.de navodi kako se nepoštivanje vremena za odmor nedjeljom i državnim praznicima, kao i noću nakon 22 sata, može kazniti novčanom kaznom do 5.000 eura (9.758 KM). Ovisno o saveznoj zemlji i općini, noćni odmor traje do šest ili sedam sati ujutro sljedećeg dana.

Preglasna muzika koja dopire iz stana smatra se bukom, a time i remećenjem mira.

Prema zakonu, oni koji uzrokuju buku moraju očekivati ​​visoku novčanu kaznu. Prihvatljiv nivo buke od muzike u stanu je oko 30 decibela. Međutim, ako se ova odredba stalno prekoračuje, buka se može smatrati remećenjem mira.

Korištenje čekića, bušilica i drugog alata može uzrokovati veliku buku, stoga izbjegavajte obavljati popravke i građevinske radove nakon 22 sata.

Budući da korištenje alata znatno premašuje razinu buke u prostoriji, građani bi trebali renovirati stan izvan vremenskih razdoblja predviđenih za odmor kako bi izbjegli moguću novčanu kaznu.

Usisavanje također stvara buku, te je dobro ovu kućansku aktivnost obavljati kada nije vrijeme za odmor ili za spavanje.

Mediji također napominju kako pranje veša također može narušiti ‘noćni mir’.

Dobra je vijest kako postoje modeli mašina za pranje veša s niskom razinom buke koji omogućuju pranje veša nakon 22 sata.

U pravilu, stanodavac ima mogućnost zabilježiti odredbe o odmoru u ugovoru o najmu ili u kućnom redu. Između ostalog, takav ugovor sadrži klauzule koje jasno propisuju što se ne smije u raditi u stanu i u koje doba dana ili noći, prenosi fenix-magazin.

Related posts

U Španiji najteži dan od početka krize, pet bh. državljana napustilo tu zemlju

BHD Info Desk Administrator

Ove godine se završavaju radovi na džamiji u Gracu

BHD Info Desk Administrator

Ofenbah: Posjeta Bosanskom kulturnom centru

Editor

Leave a Comment