Književnost

Bora Ćosić je dobitnik  književne nagrade „Meša Selimović“ 22. Književnih susreta „Cum grano salis“

banner

Književni susreti „Cum grano salis“ koji su održani 22 put u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli okupio je i ove godine veliki broj ljubitelja književnosti i kulture i održani su od 5-7.oktobra 2023 godine –Susreti su počeli izložbom Sjećanje na Karima Zaimovića koji je ubijen u opkoljenom Sarajevu sa 24 godine , te je ponovo oživljen sjćanjem na Karima, koji je bio i novinar, pisac  strip crtač , pa su na zidovima galerijskog prostora  Ateljea“Ismeta Mujezinovića“ predstavljeni njegovi eksponati , lični predmeti , radovi , crteži, knjige koji govore o čovjeku pred kojim je bila budućnost .Na izložbi je govorila direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BIH,Šejla Šehabović.Susrete je 2001.godine ustanovio bivši gradonačelnik Tuzle ,Jasmin Imamović koji je takođe poznati književnik po svojim djelima . Književni susreti „Cum grano salis“ traju u kontinuitetu više od 20 godina i tada je ustanovljena nagrada „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2022.godini na govornom prostoru BiH, Hrvatske , Crne Gore i Srbije  i sada Tuzla ima najveću nagradu za roman na Zapadnom Balkanu,istakao je Imamović. 
-Ovo je sigurno najveća nagrada u BiH i u čitavoj regiji.Na ovakav način vidimo da književnost i kultura nemaju granica, da su kultura i književnost ono što nas vezuje-istakao je gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić.
Književnu nagradu za romane koji su objavljeni u prethodnoj godini na jednom od južnoslavenskih jezika odlučio je jednoglasno žiri u sastavu: Semzedin Mehmedinović, predsdjednik i članovi Andrej Nikolaidis , Andrea Lešić, Mirjana Đurđević i Branko Ćegec. Selektori za BiH ,Hrvatske, Srbije i Crne Gore za nagradu „Meša Selimović“ predložili su 19 romana , a u uži izbor je ušlo  pet romana. U predstavljanju romana za prestižnu nagradu „Meša Selimović“bio je istaknuti književnik i novinar Emir Imamović Pirke koji je vodio cjelokupni program i proglašenja nagrade, koji je održano u Narodnom pozorištu Tuzla.

Za prestižnu nagradu „Meša Selimović“predloženo je pet romana:“ Bergatova udovica“Bore Ćosića, „Planinski orao“ Aleksandra Bečanovića, „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sjećam“ Mirjane Drljević, „Brod za Issu“Roberta Perišića  i „Klub istinskih stvaralaca“ Milana Tripkovića.
Žiri je prepoznao vrijednost romana „Bergatova udovica“ Bore Ćosića u uručio mu nagradu „Meša Selimović“jer je Ćosić najveći pisac, ovog jezika , te njena dobit je ogroman komplimenat nagradi , jer je Bora Ćosić višestruko nagrađivan autor, napisao je preko 50 knjiga i nekoliko pozorišnih drama, istakao je predsjednik žirija , Semezdin Mehmedinović, prilikom dodjele nagrade.
Po uručenju nagrade „Meša Selimović“ , Ćosić je kazao da je za njega ova nagrada značajna jer je povezala čitav region.Bora Ćosić je rođen u Zagrebu 1932.godine. veći dio života je proveo u Beogradu, odakle je početkom 90-tih seli u Berlin.

U okviru Književnih susreta „Cum grano salis“ održan je omaž akademiku književniku i profesoru Dževadu Karahasanu i omaž Marku Vešoviću koji je nedavno preminuo 18 avgusta , a radi se o hroničaru i književniku koji je bio vezan za Sarajevo svojom dušom i ljudima.
Književni susreti pružaju jedinstvenu priliku za susret sa autorima i intelektualcima koji oblikuju svijet književnosti i umjetnosti, istakli su organizatori ovom prilikom.

Duška REBIĆ  

Related posts

Rat na ženski način 

Urednik BiH Info Desk

JAVNI POZIV: 10. KNS MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2021

Urednik BiH Info Desk

JAVNI POZIV: 11. KNS MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI – 2022

Editor

Leave a Comment