Sport

Darko Nestorović: Fudbalski klub Al Arabi je moja porodica u Kuvajtu

banner

Bosanskohercegovački fudbalski trener Darko Nestorović po četvrti put u posljednjih šest godina svoje stručno umijeće prenosi igračima elitnih kuvajtskih klubova. Početkom novembra zasjeo je na vruću stolicu poznatog kuvajtskog kluba Al Arabi koji je do sada 17 puta bio šampion ove zemlje. Trenutno zauzima treće mjesto i navijači ovog pouplarnog tima su sa oduševljenjem dočekali novi dolazak bh. trenera za kojeg vjeruju da će im donijeti novu šampionsku titulu.

Al Arabi – dobrodošlica / foto: Al Arabi

“Ovo je moj treći dolazak u Al Arabi, u klub koji volim i koji je moja porodica u Kuvajtu”, za medijsku agenciju BHDINFODEK iz Birminghama govori bivši selektor mlade reprenzentacije Bosne i Hercegovine pa nastavlja: “Sada je ovo novi tim, novi igrači, tako da će mi trebati vremena da opet, kao i prvi put kad sam bio u klubu napravim jak i dobar tim. Vjernim navijačima kluba itekako je poznat moj rad u Kuvajtu, oni se dobro sjećaju 2017. godine kada sam Al Arabi preuzeo od španskog trenera Juana Martineza i kad su bili posljednji na tabeli. Na kraju prvenstva smo bili treći, igrali smo finale Princ kupa, bili smo prvi u Liga kupu. Napravio sam dobru ekipu za koju kažu da je igrala te godine najljepši fudbal u ligi. Ja sam otišao iz kluba, a ta ista ekipa je sljedeće godine osvojila Šampionsku titulu u Kuvajtu. Nakon toga sam prešao  u Kazmu, u jednu prosječnu ekipu u Kuvajtu. S tom ekipim bio bio sam jesenji šampion i igrao polufinale Emir kupa. Zbog neslaganja  sa sportskim direktorom otišao sam iz kluba. U tom periodu  bio sam čak i  kandidat za selektora Kuvajta.”

Darko Nestorović – osvojio Super kup Jordana/ private foto

Pored Kuvajta, protekle sezone,  Darko Nestorović je ostavio traga i u jordanskom fudbalu: “U Jordanu sam bio u Al-Wehdat SC, njihovom  najvećem klubu i mogu da kažem da sam i tu imao oko sebe dobre ljude i saradnike. Sa Wehdatom sam osvojio Super kup Jordana pobijedivši u dvije utakmice Al Fejsali sa 2-1 i 1-0. Treba naglasiti da je ovo bio prvi put u četri godine da Wehdat pobijedi Fejsali, koji je do tada držao primat u jordanskom fudbalu. Nažalost, zbog situacije u Palestini morao sam otići iz kluba.

U posljednje vrijeme svjedoci smo da se u tom dijelu svijeta izuzetno mnogo ulaže u najljepšu sporednu stvar na svijetu.

”Ulaže se najviše u Saudijskoj Arabiji. Ulažu u njihovu Super ligu i hoće da naprave i kvalitetne klubove i da naprave dobru infrakstrukturu. I ostale zemlje investiraju u fudbal i pokušavaju pratiti Saudijce jer  bez dobre infrastrukture nema ni napretka. Također, iz prve ruke mogu da kažem za ove klubove u kojima sam bio da mnogo ulažu u mlađe selekcije i da njihove akademije dobro funkcionišu. Al Arabi ima najbolju akademiju u Kuvajtu, a Al Wehdat u Jordanu, jer svjesni su da bez dobre domaće baze nema ni kvalitetnog fudbala.

Na ptanje ima li još trenera I fudbalera iz regije na ovim prostorima trener Darko Nestorović nam je kazao:

“U mom drugom mandatu u Al Arabiju pomoćnik mi je bio Emir Tufek, poslije  mene u Kuvajtu su sa svojim stručnim timovima radili  Ante Miše i Rusmir Cviko. U mlađim selekcijama radio je Bakir Šerbo. Mnogo trenera s naših prostora rade ovdje u Kuvajtu kao fitnes instruktori ili imaju svoje akademije fudbala. Nažalost, ove godine nisam vidio nijednog igrača s naših prostora, a prethodnih godina bilo ih je. Trenutno najviše igrača ima iz Afrike jer se oni brzo adaptiraju na ovu klimu.

Namik Alimajstorović/ BHDINFODESK

Related posts

Nedžad Husić peti na Olimpijskim igrama: Sarajlija ispisao historiju u Tokiju

BHD Info Desk Administrator

Darko Nestorović iz Kuvajta: Koronavirus je zaledila fudbal u ovoj zemlji

Urednik BiH Info Desk

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo: Odbojkašice BiH savladale Norvešku!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment