Dopunske škole

ODJEKNULO U NJEMAČKOJ: Diplomatski skandal u režiji Begana Muhića, na potezu Predsjedništvo BiH

banner

Began Muhić, koji je kadar SDA, od 2015. do 2018. bio je generalni konzul BiH u Istanbulu za Republiku Tursku, Gruziju i Azerbejdžan. Zatim je od 2019. do 2023. godine bio na čelu Generalnog konzulata u Stuttgartu. U maju ove godine izabran je za načelnika općine Živinice.

Novi skandal u režiji diplomata iz BiH odjeknuo je u Stuttgartu, gdje je otkriveno da je Generalni konzulat BiH u tom njemačkom gradu, dok je njim rukovodio Began Muhić kadar SDA, dobio grant od vlade pokrajine Baden Wirtemberg koji je, ni manje ni više, potrošen za navodni rad fiktivne bosanske dopunske škole.

Sve te malverzacije otkrivene su kada je za generalnog konzula u Stuttgartu imenovana Vera Sajić koja je, nakon što je tamo došla, zatražila izvještaj o radu dopunskih bosanskih škola u Stuttgartu. Na osnovu dobijenih informacija, utvrđeno je nenamjensko trošenje novca koje je ministarstvo za kulturu, mlade i sport pokrajine Baden Wirtemberg uplaćivalo Generalnom konzulatu za rad dopunskih škola za 2020/2021. godinu. 

Sajićeva je, kako saznaje “Glas”, o svemu obavijestila i članove Predsjedništva BiH te zatražila od njih instrukcije, jer bi do 15. decembra trebalo da o daljim potezima izvijesti nadležno ministarstvo pokrajine Baden Wirtemerg koje traži i da im grant od 32.000 eura sa kamatom bude vraćen.

Njemačko ministarstvo najavilo je i da će u sve uključiti nadležne pravne institucije kako bi bilo utvrđeno gdje je novac završio.

U informaciji koju je Sajićeva proslijedila Predsjedništvu, u koju je “Glas” imao uvid, bespovratni novac uplaćivan je Generalnom konzulatu u Stuttgartu koji je ministarstvu za kulturu, mlade i sport Baden Wirtemberga dostavljao podatke o broju škola, djece i nastavnika. Konzulat je, nakon što bi dobio taj novac, dalje ga prosljeđivao na račun Saveza dopunskih škola, koje je osnovao i vodio upravo konzul Began Muhić. Sve malverzacije otkrivene su u oktobru 2022. kada se ministarstvo za kulturu, mlade i sport obratilo Generalnom konzulatu u Stuttgartu sa navodima da su zaprimili žalbe na nenamjensko trošenje novca za 2020, odnosno naveli su da su prikazane lažne škole i nastavnici.

Na sastanku nadležnih iz njemačkog ministarstva sa Muhićem ponovljene su sumnje da je novac nenamjenski trošen i da su dokazi koje je dostavio konzulat od Saveza dopunskih škola fiktivni.

Nadležno njemačko ministarstvo je i nakon tog insistiralo da im se obrazloži utrošak doznačenog novca. Nakon toga, Muhić se pravdao da nema informacija o načinu i kriterijima raspodjele novca i da je sve u nadležnosti Saveza dopunskih škola, koji je nakon toga dostavio izvještaj o utrošku novca koji se bitno razlikovao od prvobitnog.

I nakon toga, ministarstvo za kulturu, sport i mlade tražilo je da im se dostavi uvjerenje za svaku školu te izvještaji i izjave nastavnika.

-Te podatke Savez dopunskih škola nije dostavio. Takođe, na adresu konzulata stigla je zamolnica da im pojasnimo kako je u prvom izvještaju o utrošku sredstava bilo 43 škole-kursa, da bi kasnije bilo 31, stoji u dopisu koji je otišao ka Predsjedništvu BiH.

Sva priča tu se ne završava pa je u novembru ove godine stiglo novo pismo na adresu konzulata u kojem je nadležno njemačko ministarstvo navelo da su dodatnim provjerama utvrdili da je od 31 prijavljenog kursa održano svega sedam. Tada su naveli i da zbog svih uočenih malverzacija traže povrat 31.920 eura sa kamatom, ali i da će o svemu obavijestiti državno tužilaštvo. Generalni konzulat trebalo bi da do 15. decembra o ovom pitanju odgovori nadležnom ministarstvu.

Izvor: ODJEKNULO U NJEMAČKOJ: Diplomatski skandal u režiji Begana Muhića, na potezu Predsjedništvo BiH | Slobodna Bosna (slobodna-bosna.ba)

Diplomatski skandal u Štutgartu u režiji Begana Muhića – Glas Srpske

Diplomatski skandal u režiji Begana Muhića odjeknuo Njemačkom: Gdje utrošio grant od vlade pokrajine Baden Virtemberg (avaz.ba)

Related posts

Velika Britanija: Rekordan broj studenata iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

ZLATNO DIJETE IZ BIH: Nakon zlata u Tunisu, osvojila prvo mjesto i u Londonu

Urednik BiH Info Desk

STUTTGART-NORD: UPIŠITE I VI SVOJU DJECU U BOSANSKU ŠKOLU!

Editor

Leave a Comment