BiH dijaspora

SAD: Uhapšena Nada Tomanić zbog sumnje da je lagala kako bi dobila američko državljanstvo, navodno prikrila da je pripadala odredu “Zulfikar”

banner

Američka državljanka Nada Radovan Tomanić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšena je u Morgantownu u Zapadnoj Virdžiniji zbog sumnje da je prikrivala svoju ratnu prošlost u jedinici Zulfikar u BiH da bi dobila državljanstvo SAD.

Prema optužnici, sada pedesetjednogodišnja Nada Radovan Tomanić iz Zapadne Virdžinije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH Zulfikar tokom oružanog sukoba u toj zemlji 1990-ih godina, navode iz američkog Ministarstva pravosuđa u objavi od 1. decembra.

Prema postojećim navodima sudova za ratne zločine počinjene u BiH, na planini Igman, opština Hadžići kod Sarajeva, na mjestu nekadašnjeg Hotela Mrazište je tokom 1993. godine formirano mjesto zatočenja za osobe srpske i hrvatske nacionalnosti. Ljudi su na tu lokaciju dovedeni iz drugih zatočeničkih objekata (Silos u Tarčinu, Musala u Konjicu itd.).

Zatočenici su bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, psihičkim, fizičkim i seksualnim zlostavljanjima i premlaćivanju. Upravu nad objektom imala je jedinica za posebne namjene “Zulfikar”, čije je zapovjedništvo bilo smješteno u ovom hotelu.

Prema američkoj optužnici zbog prikrivanja ratne prošlosti, Nada Tomanić je zajedno sa drugim vojnicima jedinice Zulfikar navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba, zbog njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, objavilo je Ministarsvo pravosuđa SAD.

U američkoj optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za naturalizaciju lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

“Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od 10 godina – privilegije koje je navodno stekla laganjem da prikrije kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini”, rekla je vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri iz Kriminalističkog odjela Ministarstva pravde Division.

“Ministarstvo pravde će energično provoditi zakone o imigraciji naše zemlje kako bi osiguralo da Sjedinjene Države ne služe kao sigurno utočište za progonioce”, naglasila je.

‘Lagala američku vladu decenijama’

Američka tužiteljka Vanessa Roberts Avery za Distrikt Connecticut kazala je kako je “navodno ova optužena skrivala svoju prethodnu zloupotrebu ljudskih prava i više puta je lagala tokom procesa imigracije i državljanstva kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanin SAD-a”.

Ona je “zahvalila istražnim partnerima u SAD i u BiH što su zanemarili vremenski period od počinjenja djela kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena”.

“Nada Tomanić je navodno učestvovala u zlostavljanju zarobljenika bosanskih Srba i lagala o tome američku vladu decenijama kasnije”, rekao je pomoćnik direktora Luis Quesada iz FBI-jevog odjeljenja za kriminalističke istrage.

“FBI, naši međunarodni partneri i Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine žarko su posvećeni istraživanju kršenja ljudskih prava bez obzira gdje i prije koliko vremena se zločin dogodio”, naglasio je.

Prijeti joj kazna od 10 godina zatvora po svakoj od dvije tačke

Nada Radovan Tomanić se tereti po dvije tačke za nezakonito pribavljanje naturalizacije. Ako bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački. Osuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

FBI istražuje slučaj, uz koordinaciju koju pružaju Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine Odjela za domovinsku sigurnost i Ured za otkrivanje prijevara i nacionalnu sigurnost Službe za državljanstvo i imigraciju (FDNS), zajedno s FBI-jevom jedinicom za međunarodna ljudska prava.

Ministarstvo pravde zahvalilo je Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu pravde Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih nacija za krivične sudove, koji su bili instrumentalni u daljem istrazi.

Sudski advokat Elizabeth Nielsen iz Odjela za ljudska prava i posebna tužilaštva (HRSP) i pomoćnik američkog tužioca Angel Krull za Distrikt Connecticut procesuiraju slučaj, uz pomoć istoričara HRSP-a. Pomoć je pružila i Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde.

Sud BiH je 14. juna 2013. godine potvrdio optužnicu kojom se Nedžad Hodžić i Dževad Salčin iz nekadašnje jedinice Zulfikar terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u nekadašnjem hotelu Mrazište na Igmanu. Dževad Salčin je 2016. godine osuđen na dvije godine zatvora, dok predmet protiv Nedžada Hodžića, prema posljednim podacima od 2016. godine, bio stavljen u stanje “mirovanja” zbog bolesti i zdravstvenog stanja optuženog.

Pripadnici jedinice za posebne namjene Armije Republike BiH Zulfikar su u prema optužnici u odvojenom predmetu optuženi da su 16. aprila 1993. godine u mjestu Trusina u općini Konjic ubili 22 osobe – 15 civila i sedam pripadnika tadašnje jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Za ovaj zločin u Trusini pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora. Optuženi su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine. Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Izvor: Nada Radovan Tomanić uhapšena u SAD, osumnjičena za pripadnost jedinici Zulfikar u BIH (slobodnaevropa.org)

Office of Public Affairs | Naturalized U.S. Citizen Charged with Fraudulently Obtaining Citizenship by Failing to Disclose Role in Abuse of Prisoners | United States Department of Justice

Tužilaštvo BiH o hapšenju bivše pripadnice odreda “Zulfikar”: Učestvovala u zločinima na Igmanu ’93.

Proteklog vikenda u Morgantownu, SAD, uhapšena je državljanka te države Nada Tomanić zbog sumnje da je lagala kako bi dobila tamošnje državljanstvo. Tim povodom oglasili su se iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Inače, Tomanić je navodno, kako piše u optužnici američkih pravosudnih institucija, služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH “Zulfikar” tokom rata u BiH.

U optužnici se navodi da je Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo lažno predstavljala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično djelo zbog kojeg nije uhapšena.

S obzirom da je Tomanić također državljanka BiH, oglasili su se iz Tužilaštva BiH navodeći kako je Tužilaštvo BiH u više navrata pružalo asistenciju putem međunarodne pravne pomoći kolegama iz SAD-a, a u vezi potrebnih podataka za identifikovanje i procesuiranje državljanke BiH zbog krivičnih djela povezanih sa imigracijskom prevarom.

“Navedena je osumnjičena da je imigracijskim vlastima SAD-a prikrila podatke da je bila pripadnica Specijalnog odreda posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Zulfikar, Armije RBiH i sudjelovala u nečovječnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U zvaničnom saopćenju Tužilaštva BiH, zahvalili su se partnerskim institucijama SAD-a na pomoći u borbi protiv nekažnjenosti nečovječnog postupanja tokom rata u BiH i bit će u daljem kontaktu i pružati pomoć kolegama u SAD-u oko procesuiranja navedene osumnjičene.

BHDINFODESK

Related posts

ARIZONA: RESTORAN CHEF ALISAH’S NAJBOLJI U TUSONU

Urednik BiH Info Desk

Švedska: Promocija autobiografske knjige ”DESETA VRATA PAKLA” autora Rezaka Hukanovića

Editor

Dijaspori organiziran prijevoz za izbore u Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment