BiH dijaspora

Zvanično: Građani BiH ne mogu u zemlje EU, ali uz određene uvjete mogu u Hrvatsku

banner

Vijeće Evropske unije danas je donijelo odluku koje su to zemlje čiji će građani moći putovati u zemlje članice Evropske unije od 1. jula.

Bosna i Hercegovina nije na tom spisku.

Na spisku su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.

Odluka će se revidirati svake dvije sedmice. Stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebali bi se smatrati stanovnicima EU u svrhu ove preporuke.

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutna ograničenja putovanja obuhvaćaju posebnu epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, kao i ekonomska i socijalna razmatranja. Primjenjuju se kumulativno.

Što se tiče epidemiološke situacije, treće zemlje trebaju ispunjavati sljedeće kriterije, posebno:

– broj novih slučajeva COVID-19 u posljednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika blizu ili ispod prosjeka EU-a (kao što je bilo 15. juna 2020.)

– stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom ovog razdoblja u odnosu na prethodnih 14 dana

– ukupni odgovor na COVID-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupni prosjek rezultata za International Health Regulations (IHR). Informacije koje u tom smislu daju delegacije EU također se trebaju uzeti u obzir.

Hrvatska

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 30.6.2020.godine, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:
– zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
– prekogranične radnike
– prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
– diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
– putnike u tranzitu
– osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes
– osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga

Osobe koje ispunjavaju navedene uvjete, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja istih.

Osobama koje ispunjavaju navedene uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno
zdravstvo.

Ova Odluka stupa na snagu 1. jula 2020. godine i primjenjuje se do 15. jula 2020. godine.

BHDINFODESK

Related posts

Hrvata iz BiH protjeruju iz Hrvatske jer na Facebooku slavi Tita i Castra

Za spas BiH: Amra Šabić-El-Rayess pozvala dijasporu u SAD-u da SMS porukama pošalju pismo Bidenu

Editor

Minhen: Prof. dr. Milomir Ninković pristao na pomoć pri liječenju bh. mališana u inostranstvu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment