BiH dijaspora

Ana Čvorović osvojila London svojim kreacijama

“Sve što napravim povezano je s mojim djetinjstvom”, kaže mlada umjetnova Ana Čvorović rođena u BiH koja je u Britaniji, gdje je izbjegla s roditeljima, uspjela izgraditi zavidnu reputaciju.

Ana Čvorović/Foto:S.B

Ana Čvorović bila je inspirisana svojim iskustvom izbjeglice, ali i drugih ljudi u zajednici oko nje. Sada su ovi strahovi i napetosti kanalisani kroz njenu konceptualnu umjetnost.

“Sve što napravim povezano je s mojim djetinjstvom”, rekla je Ana Čvorović novinarki Calvert Journala Pauli Erizanu dok su obilazili njenu izložbu pod imenom “Borders Unfold” (Granice se otvaraju) u umjetničkoj galeriji PiArtwords u centru Londona.

Okruženi smo prozirnim plastičnim lopticama u kojima se nalazi komadić dječijeg kupaćeg kostima. Oni su postavljene na stare madrace koji su poredani pod dva u svakom redu kao što je to bilo u dječijim bolnicama. pored mora. Zvuk disanja nalik na Darth Vadera iz filma Ratovi zvijezda, čuje se kroz prozirne dvostruke zavjese koje vise sa plafona, što odaje osjećaj da ste pod vodom. Možda je to ono što bi beba čula u maternici.

“Svi materijali koje sam koristila su od polovne robe”, rekla je Čvorović.

Izložba/Foto: S.B.

Ovo je važno umjetnici, jer se čini da je Čvorović više povezana sa svojom prošlošću nego drugi. I baš kao predmete koje koristi, čini se da je prošlost još uvijek sa njom.

Rođena je u Sarajevu 1981. godine, a ubrzo se Čvorović preslila u Grude gdje je živjela do svoje osme godine. Tada su njeni roditelji emigrirali u Veliku Britaniju dok se jugoslavenski režim polako raspadao. Čvorović kaže da je počela crtati scene iz rodnog kraja dok je u Londonu gledala na televiziji rat koji se dešavao u Bosni i Hercegovini.

“To je postalo terapeutski proces na način kako se ponovo povezati sa zemljom i prošlošću gdje su moji korjeni, a gdje se desilo toliko tragedije, iako ja tu i nisam bila fizički prisutna”, rekla je Čvorović.

Najteže iskustvo koje su Ana Čvorović i njena porodica doživjeli je kada je Ana izgubila brata tokom rata. Brat Ane Čvorović imao je celebralnu paralizu, ostao je u Bosni u jednoj ustavnovi za djecu sa posebnim potrebama koju su vodili prijatelji porodice Čvorović. Anini roditelji pokušali su izvući sina iz Bosne i dovesti ga u Veliku Britaniju dok pronađu zdravstvenu njegu. Umjesto toga, on je ostao zarobljen u ratu. Nakon godine dana on je umro.

“Dva mjeseca nakon njegove smrti osoblje je napustilo bolnicu, ostavilo je djecu tamo same tri dana dok UN nije stigao. To je najgora stvar koja nam se desila”, ispričala je Čvorović.

Umjetnica je provela idućih osam godina na psihoanalizama koje je osigurala jedna humanitarna fondacija. Psihoanalize su joj pomogle da svoje traume pretvori u umjetnost i bio je to, kako kaže, “ventil za sav taj pritisak da se otpusti”.

Čvorović je kroz svoje školovanje nastavila baviti umjetnošću i 2013. godine završila je londonski Royal College of Art (RCA). Danas prati umjetnike balkanskih korjena kao što su Ivana BašićElmedina Žunića, Bojana Šarčević.

(K.S./S.B.)

Related posts

IGK: Gospodine Kajganiću kada će Tužilaštvo procesuirati antiustavno obilježavanje dana RS

BHD Info Desk Administrator

Mesud Bužimkić: “Novo Bošnjaštvo”

Srebreničanin u izbornom timu Joea Bidena, najavio pobjedu svog šefa!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment