BiH dijaspora

Životna priča glumca Edina Hasanovića: Od izbjeglištva do nominacija za Oscara

banner

Netflixov film “All Quiet on the Western Front” u kojem je Edin Hasanović ostvario ulogu ima čak devet nominacija za Oscara, a mnogi ne znaju da ovaj bh. glumac ima tešku životnu priču.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odvele oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata. Edin je s majkom Hidom uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku.

“Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bilo mi je samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu pored sebe nisam imao muškarca koji bi me podučio onim stvarima koje svaki otac podučava svog sina. Jednu takvu osobu sam uvijek tražio u režiserima ili starijim drugovima. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatitii šta se tada dogodilo u Bosni”, rekao je Edin ranije u razgovoru za Deutsche Welle.

Od malena je volio glumu. Prisjeća se kako je sa sedam godina držao govor i pretvarao se da je dobio Oscara. Kada je imao 12 godina, majka ga je odvela odvela u talent agenciju. Učestvovao je u snimanju serije “KDD”, koja je predstavljala početak njegove glumačke karijere. Uslijedile su uloge u filmovima “Shifting the Blame”, “Life Is Not for Cowards”, “Rate Your Date”… Uprkos tome što živi u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle dolazi. Majka ga je naučila da govori naš jezik.

“Govorila mi je da treba da volim Bosnu, bosanska jela i bosansku kulturu. U Bosni sam obično ljeti, kada boravim kod amidža, djeda i nene. Tamo idem kako bih napunio baterije”, ispričao je i otkrio da je “sto posto Bosanac”.

“Kada bi igrale nogometne reprezentacije BiH i Njemačke, navijao bih za Bosnu”, dodao je.

U Hamburgu je 2016. godine osvojio nagradu Zlatna kamera za najboljeg mladog glumca, što je, naravno, veliki uspjeh.

“Mama me je 1992. dovela iz Bosne u najtežim okolnostima i pitam se koliko ljudi koji sada dolaze u našu zemlju također imaju potencijal da se ovdje popnu kao režiseri ili glumci. Mama, evo ga, volim te najviše na svijetu”, izjavio je tada.

Zlatnu kameru za najbolju produkciju dobio je 2017. Hida je za Klix.ba govorila koliko je ponosna na svog predivnog sina.

“Osim glume i tog posla, poželjela bih svakom roditelju da ima ovakvo dijete koje zna i za Allaha dragog i za mene posebno i za familiju i uopće za sav narod, jednom riječju da je insan onakav kako sam ga i učila da bude”, ispričala je.

Izvor: Životna priča glumca Edina Hasanovića: Od izbjeglištva do nominacija za Oscara (klix.ba)

Related posts

Od 02. jula 2020.‌ starta aviolinija Salzburg – Tuzla

Urednik BiH Info Desk

Maestro Sead Siočić zahvalio se Nizozemskoj na gostoprimstvu i vratio se u domovinu

Urednik BiH Info Desk

Doček Nove godine u Velikoj Britaniji

Editor

Leave a Comment