BiH dijaspora

IGK: Pažljivo razmatramo situaciju u BiH poručio remijer Kanade Justin Trudeau

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} 16. januara 2023. godine je uputio pismo premijeru Justin Trudeau, smatrajući neophodnim upoznati Vladu prijateljske Kanade o pokušajima ugrožavanja mira i izazivanja ratnih tenzija u Bosni i Hercegovini. 

U pismu je poslije konstatacije da je vlada Kanade svojom odlukom iz 2018. godine utvrdila da je obilježavanje 9. januara anticivilizacijski čin koji direktno šteti državi Bosni i Hercegovine {BiH}, odnosima u regiji te da narušava odnose naroda i građana u BiH. Budući da Kanada kontinuirano podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH, zatraženo da vlada i Parlament Kanade pojačaju napore u direktnom i proaktivnom djelovanju prema BiH. 

Sprečavanje protuustavnog ponašanja Milorada Dodika i njegovog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma je neophodno u ime mira, u ime pravde i u ime humanosti. Sprečavanje secesionističkih planova političkog establišmenta u entitetu Republika Srpska {RS} koje za namjeru imaju dezintegraciju BiH su dio obavezne evropske vladavine prava i sastavni dio zapadne pravne zaostavštine

Negiranje sudskih činjenica vezanih za genocid u Srebrenici su odvratni pokušaji poigravanja sa istinom, sa mirom u regionu, sa mogućnošću pomirenja i budućeg suživota. Imperativ je cijelog civiliziranog svijeta da spriječi veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Potrebno je oštro i pravedno djelovanje prema svim političkim prevarantima i hazarderima koji se igraju s mirom u regionu, potrebno je uklanjanje sa političkih pozicija svih onih koji ugrožavaju mir, djeluju protiv Ustava BiH i prijete novim genocidom. 

Imajuću i vidu sve snažnije djelovanje antibosanske, antidržavne koalicije zatražili smo od parlamenta Kanade usvajanje deklaracije za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, neovisnosti i političkog subjektiviteta BiH.
U pismu je konstatovano da je odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina opasan presedan i finalni udarac u integritet, u povjerenje i strukturu međunarodne zajednice.

IGK je dobio odgovor iz kabineta premijera Kanade u kome se između ostalog kaže:”Uz zahvalnost za informacije koje ste poslali premijeru Kanade, a odnose se na aktuelnu situaciju u BiH, želimo vas informisati da su vaši navodi i informacije veoma pažljivo razmotreni. Zatraženo je od uvažene ministrice vanjskih poslova Mélanie Joly da u skladu sa svojim nadležnostima preduzme neophodne mjere.


Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Austrija: Džemat Wels organizirao koncert povodom Dana državnosti

Copo Sejo

Bijeli golub ponovo (ne)leti 425: „DAVALAC IDEJA…“

BHD Info Desk Administrator

Ambasadorica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentina Marinčić predala akreditivna pisma Njezinom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment