BiH dijaspora

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

banner

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} izražavajući volju mnogih organizacija, zajednica i pojedinaca u svijetu, posebno u Kanadi, je poslao pismo Ambasadoru Kanade u Ujedinjenim Narodima Bob Rae u kome traži da Vlada Kanade podrži prijedlog da Generalna skupština Ujedinjenih Naroda prizna 11. jul kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta.Pismo je takođe poslano Ministrici vanjskih poslova Kanade Melanie Joly.Pismo donosimo u cjelosti.U prikački je orginalno pismo na engleskom jeziku.Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}Ambasador i Stalni Predstavnik Kanade Ujedinjenim Narodima u New Yorku,466 Lexington Avenue, 20. kat, New York, New York, Sjedinjene Američke Države, 10017Faks: 212-848-1195Telefon: 212-848-1100Cc: melanie.joly@parl.gc.ca

Poštovani gospodine Ambasadore,

Obraćam vam se u ime Instituta za Istraživanje Genocida Kanada i bosanski zajednica u Kanadi i dijaspori širom svijeta, da ljubazno zatražimo od Vlade Kanade da podrži prijedlog da Generalna skupština Ujedinjenih Naroda prizna 11. jul kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta.

Genocid u Srebrenici, koji se dogodio u julu 1995. godine tokom Bosanskog rata, stoji kao jedno od najmračnijih poglavlja u nedavnoj historiji. Rezultirao je masakrom više od 8.000 bosanskih muslimanskih muškaraca i dječaka od strane snaga bosanskih Srba, iako je grad bio proglašen “sigurnom zonom” od strane snaga Ujedinjenih Naroda (UNPROFOR). Brutalnost i razmjera zločina počinjenih u genocidu u Srebrenici – pravno utvrđenog od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova – šokirala je svijet i istakla hitnu potrebu za međunarodnom intervencijom radi sprečavanja budućih zločina protiv čovječnosti.

Priznavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja bi služilo kao svečani podsjetnik na potrebu spriječavanja genocida i drugih masovnih zločina, počast žrtvama i preživjelima Srebrenice, te ponovno potvrđivanje našeg kolektivnog opredjeljenja za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Također bi pružilo priliku za obrazovne inicijative, komemorativne događaje i inicijative za promociju pomirenja i tolerancije. Na nacionalnom nivou, Kanada je već napravila korake u pravom smjeru. Sa Prijedlozima M-416 i Prijedlogom M-587, usvojenim u Zastupničkom domu 2010. i 2015. godine, Kanada je priznala 11. jul svake godine kao Dan sjećanja na Srebrenicu u Kanadi i uključila genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu kao dio “Mjeseca sjećanja, osude i osvješćivanja genocida.”

Kanada je uvijek bila prvak ljudskih prava i međunarodne pravde. Kao članica Ujedinjenih Naroda, Kanada ima odgovornost da podrži inicijative koje teže sprečavanju genocida i odavanju počasti žrtvama. Podržavanjem prijedloga za Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Kanada će se pridružiti međunarodnoj zajednici u odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici i potvrđivanju našeg zajedničkog opredjeljenja da se takvi zločini nikada više ne ponove. Kanada će također pokazati svoje opredjeljenje za pamćenje prošlosti, promociju pomirenja i izgradnju mirnijeg i inkluzivnijeg svijeta za buduće generacije.

Stoga pozivamo Vladu Kanade da aktivno podrži ovaj prijedlog i zagovara za njegovo usvajanje od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Zahvaljujemo vam na pažnji posvećenoj ovoj važnoj temi. Vjerujemo da će Kanada nastaviti predvoditi u unapređenju ljudskih prava i pravde na globalnoj sceni.

S poštovanjem,


Dr. Emir Ramić / DirektorInstitut za istraživanje genocida Kanada

BHDINFODESK

Related posts

Džemat Kamp-Lintfort: 40 godina zajedništva, očuvanja vrijednosti i vizije budućnosti

Copo Sejo

Blagaj / Bosanski Novi: 31. godišnjica egzodusa i progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva

Editor

CIK poslao glasački materijal u dijasporu, ali veći broj osoba nije dobio svoje glasačke listiće

Editor

Leave a Comment