Pogledi

Institut za istraživanje genocida Kanada: Čovićeva podrška ratnom zločincu Valetninu Ćoriću ugrožava mir i stabilnost

banner

IGK poslao pismo premijeru i ministrici vanjskih poslova Kanade zbog sramnog prisustva predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića na promociji knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića.

U pismu se između ostałog piše: 
“Pozdravljamo saopštenje SAD izdato preko Ambasade SAD u Sarajevu povodom prisustva predsjednika HDZ-a Dragana Čovića promociji knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je održana u Mostaru. Slažemo se sa jasnim stavom SAD  da je “Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u ‘evropskoj BiH za sve’. Sramotno je ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina”.

Na sastanku ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Kanade u Minhenu je skrenuta pažnja na ugrožavanje mira od strane političkih vođa koje veličaju rat i ratne zločince. Čovićeva podrška ratnom zločincu Valetninu Ćoriću ugrožava mir i stabilnost i predstavlja negiranje kanadskih društvenih vrijednosti koje se baštine u Kanadskom kulturnom mozaiku.

Imajući u vidu navedeno pozivamo Kanada da osudi učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od članova zloglasne šestorke “Herceg-Bosne” koju je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i da javno osudi veličanje presuđenih ratnih zločina.
Dragan Čović i svi prisutni na sramnoj promociji knjige ratnog zločinca su ponizili žrtve udruženog zločinačkog pothvata “Herceg-Bosne”. Istovremeno prekršene su zabrane Haškog tibunala koje se odnose na zločinca Ćorića. Radi se o kontinuitetu vrijeđanja žrtava, udaru na pravdu, pravo i istinu i ugrožavanju stabilnosti i mira.
Podsjećamo da agresivne zločinačke politike prema državi Bosni i Hercegovini se sve više inteziviraju realizacijom ratnih ciljeva dugim sredstvoma.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Kad Dodik kihne, ja preventivno kupim Tylol Hot!

Urednik BiH Info Desk

Ibrahim Osmanbašić: Demokratija je ubijena u BiH i sada autokratija zavodi „red“ u svojim redovima

Editor

Bakir Izetbegović: Pozivamo NATO i EUFOR da rasporede snage u Brčko

Editor

Leave a Comment