BiH dijaspora

Mostarka imenovana za izvršnu direktoricu Boston Dynamics, jednu od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu

banner

Još jedna uspješna inženjekar iz Bosne i Hercegovine popela se na sami vrh svjetske akademske zajednice, na svojoj Facebook stranic danas objavio je Dr. Edhem “Eddie” Čustović (16) Mostarka ???????? Selma (Slipčević) Svendson je… – Dr. Edhem Čustović | Facebook prenosimo u cjelosti:

Mostarka Selma (Slipčević) Svendson je upravo imenovana za izvršnu operativna direktoricu Boston Dynamics, jednu od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu!

Selma se bavi robotikom i vodjenjem kompanija preko 20 godina. Posjeduje 22 patenta za pronalazak tehnologija koje su ključne za dizajn robota, uključujući ponašanje autonomne mobilnosti i mehaničke sisteme za čišćenje koji se nalaze na popularnim iRobot proizvodima poput Roomba® robota za usisavanje.

Njeni izumi i vodstvo pomogli su da se iRobot transformira iz malog startupa u Massachusettsu u globalnu, javno trgovanu kompaniju robota za potrošače s više od milijardu dolara godišnjeg prihoda.

Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući “Najbolji izum” čuvenog TIME magazina, nagradu za popularnu nauku “Najbolje od onoga što je novo”, a primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji 2017.

Selma je odrasla u Mostaru gdje je završila studije mašinstva. U Sjedinjene Države došla 1994. godine kao izbjeglica gdje je gdje je magistrirala mašinstvo na Univerzitetu Northeastern University u Bostonu. U SAD je nastavila sa svojom strašću za inženjering i i izgradila veliku karijeru.

BHDINFODESK

Related posts

Popis stanovništva u S. Makedoniji: Bošnjaci formirali koordinaciono tijelo

Urednik BiH Info Desk

Šta se dešava ako prekoračite 90-dnevno ograničenje boravka u EU a posebno u Austriji?

Urednik BiH Info Desk

Danska: Bogat kulturni program povodoma Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment