Dopunske škole

Nail Junuzović je diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD-a, danas je primljen u Oružane snage BiH

banner

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država „West Point“, te tako postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.

Svečana ceremonija i dodjela diploma za klasu 2024. koja broji 1036 kadeta, upriličena je 25. maja 2024. godine na stadionu „Michie“ na West Point-u uz prisustvo mnogobrojnih civilnih i vojnih zvaničnika, članova porodice, prijatelja i medija. Predmetnom događaju prisustvovao je i predsjednik SAD, Joe Biden, koji je tokom svog obraćanja kazao da moto klase 2024. koji inače glasi „Kao nikada prije“ potpuno odgovara današnjem okruženju obzirom da „kadeti sa današnjim završetkom vojne akademije ulaze u svijet koji nikada prije nije izgledao ovako“, navodeći trenutne sukobe, sigurnosne izazove i prijetnje po svjetsku demokratiju.

Među 1036 polaznika svoje školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji  pored našeg kadeta Junuzovića završilo je i 11 kadeta iz 10 različitih zemalja i to Albanije, Bruneja, Gruzije, Kameruna, Kosova*, Mongolije, Filipina, Ruande, Južne Koreje i Tajvana.

Predmetnom događaju ispred Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine pri ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD prisustvovali su vojni ataše BiH, brigadir Mirko Bošnjak i pomoćnik vojnog atašea BiH, pukovnik Admir Jusupović. Predstavnici Ureda vojnog atašea BiH u SAD su čestitali kadetu Junuzoviću na ostvarenom izuzetnom uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspješnu vojnu karijeru koju će graditi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojna akademija „West Point“ osnovana je 1802. godine i najstarija je vojna akademija u Sjedinjenim Američkim Državama te ujedno najprestižnija vojno-obrazovna institucija ove vrste u svijetu.

Nail Junuzović

Nail Junuzović je diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD-a, danas je primljen u Oružane snage BiH

Ceremonija potpisivanja ugovora u profesionalnu vojnu službu i proizvođenja u čin potporučnika Oružanih snaga BiH Naila Junuzovića, koji je diplomirao na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point”, upriličena je danas u Domu OS BiH u Sarajevu.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, predstavnici Sektora za upravljanje personalom Ministarstva odbrane BiH, predvođeni pomoćnikom Seadom Muratovićem, te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, prvenstveno čestitajući potporučniku Junuzoviću.

– Vi ste jedan od onih koji utabavaju stazu za buduće generacije polaznika iz naše zemlje.

Roditeljima potporučnika se zahvaljujem na strpljenju, podršci koju su mu pružali i žrtvi koju ste podnijeli kao roditelji.

Svakodnevno radeći s vojnicima, znam kakav je poduhvat vaš sin uspješno priveo kraju. I vi i mi imamo razlog da budemo ponosni – rekao je Goganović.

Zahvalio je i predstavnicima i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u Sarajevu na podršci koju pružaju odbrambenom sistemu u oblasti obrazovanja kadrova Oružanih snaga, ali i na druge načine.

Na kraju je potporučniku Junuzoviću još jednom poručio da je veliki ponos i Oružanih snaga i države BiH.

Kadet Junuzović, nakon uspješnog završetka četverogodišnjeg školovanja na Vojnoj akademiji kopnene vojske SAD “West Point” postao je drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.

Junuzović svoju karijeru nastavlja u Oružanim snagama BiH u činu potporučnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH.

NAP/BHDINFODESK

Related posts

Bosanska škola u Australiji – most ljubavi prema Bosni i Hercegovini

Urednik BiH Info Desk

Domovini za rođendan: Bh. učenici osvojili tri zlatne medalje na Yaleu

Učenici i roditelji iz Liplja stupaju u štrajk: Ne prihvataju naziv “jezik bošnjačkog naroda”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment