BiH dijaspora

Obilježena godišnjica BOSANSKE nacionalne manjine u Austriji

banner

Dragi prijatelji,

23. juna 2024 obilježena je godišnjica BOSANSKE nacionalne manjine u Austriji. Manifestacija je održana u „Kući sjećanja“ u mjestu St. Georgen pored Linz-a.

Godišnjicu BOSANSKE manjine su obilježila 11 udruženja iz Austrije, potpisnici osnivanja „Savjeta austrijskih Bosanaca“. Sakupili su se Bosanke i Bosanci iz Beča, Linca, Insbruka,Ensa i ostalih mjesta kako bi zajedno proslavili ovaj događaj.

Pored austrijskih političara iz Gornje Austrije, među kojima su bili Anton Froschauer, Dagmar Engl, Erich Wahl, Andreas Derntl i Michaela Traxler, počasni konzul BiH za Gornju Austriju, Josef Weidenholzer, te raniji visoki predstavnik za BiH, Wolfgang Petritsch, su poslali pozdravnu video poruku.

Tokom manifestacije, Siradj Duhan, Anis Bajrektarević i Nedeljko Vučković naglasili su potrebu ovakvih druženja koja pozitivno utiču na dalji razvoj bosanske zajednice u Austriji.

U kulturnom dijelu programa nastupio je Mirza Alijagić (Mirzino jato) s nekoliko novih muzičkih projekata, a pjesmom „Apsolutno tvoj“ podigao je na noge i starije prisutne koji se sjećaju tog hita iz ranijih dana. Suad Haznadarević je kratko predstavio svoju knjigu “Od Batona do Kulina”.

Folklorne grupe „Džemal Bijedić“ iz Ensa i „Behar“ iz Beča unijele su dozu veselja, koja je potrebna za prihvatanje raznih pravaca kulture i očuvanje bosanskog identiteta u EU.

Tokom manifestacije, Bosanci su domaćinima pokazali i kulturu sjećanja. Austro-Bosanci su uručili zahvalnicu gospođi Elisabeth Dedl za nesebično zalaganje i podršku Bosankama i Bosancima u Austriji. Aziz Omersoftić je dodatno uručio bosansku šljivu, stablo koje će gospođu Elisabeth trajno podsjećati na nas.

Program je zaokružen bosanskim roštiljem i druženjem.

Zajedno idemo dalje

Savjet austrijskih Bosanaca

Više fotografija na našoj stranici:

Dan BOSANSKE nacionalne manjine u Austriji

Pozdrav našoj ,manifestaciji od strane Wolfganga Petritscha (na njemačkom jeziku)

Sve informacije možete dijeliti

Zajedno idemo dalje

Tim BADA

Related posts

Beč, “Quo vadis, Bosna”: Protesti za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini

Editor

Bosna i Hercegovina otvara konzulat u Novom Pazaru?

Editor

BiH studenti ambasadorici Mlinarević: Posmatramo vas kao našu mamu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment