Pogledi

Baronesa Arminka Helić upozorava: Dokument o mirnom razdruživanju je nastavak plana za stvaranje “Velike Srbije”

banner

Članica Doma lordova Velike Britanije i nekadašnja savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova te zemlje Arminka Helić upozorila je da dokument o “mirnom” raspadu BiH koji je objavilo političko rukovodstvo bh. entiteta Republike Srpske “prijeti miru” i nanosi štetu svim građanima BiH, a posebno građanima tog entieta.

“Aktuelno političko rukovodstvo manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Srbije, objavilo je danas dokument kojim poziva na dogovor o navodno ‘mirnom’ raspadu države Bosne i Hercegovine. Ovo je nastavak zlobnog plana iz 1990-ih za stvaranje “Velike Srbije”, koja se sada naziva “Srpski Svet””, upozorila je baronesa Helić.

Ona je ovu incijativu nazvala “zaostalom”, “opasnom” i “provokativnom”, ističući da ovo negativno utiče na sve građane zemlje i predstavlja prijetnju za mir.

“Prijedlog posebno šteti građanima entiteta RS, gdje nažalost žive u siromaštvu i korupciji i gdje je zarobljenost države dostigla nezapamćene nivoe”, istakla je.

Umjesto toga, Bosna i Hercegovina, gdje je genocid počinjen 1995. godine, treba tražiti od svoje Komisije za istinu i pomirenje da se pozabavi zločinima iz prošlosti, promoviše pomirenje i stvori prosperitetnu državu za sve svoje građane, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost”, dodala je.

Zatim je podcrtala da svaki građanin BiH ima pravo na:

– Mir i prosperitet

– Pravdu i vladavinu prava

– Ekonomske prilike

 Obrazovanje

– Zdravstvo

– Socijalnu zaštitu

– Modernu infrastrukturu

– Političko učešće

– Ekološku održivost

– Kulturnu raznolikost i društvenu integraciju

“Svaki građanin ima pravo zahtijevati da živi slobodno, a ne da bude izmanipulisan i držan kao talac snova izgrađenih na zločinima”, navela je na kraju.

Podjestimo, šefovi klubova Narodne skupštine Republike Srpske dobili su dokument o “mirnom razdruživanju” koji je lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik dugo najavljivao, iako sa drugačijim nazivom.

Dokument se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

Related posts

Kažu Nezavisne novine/ Orban Dodiku: Želimo saradnju sa Srpskom, uživate ozbiljan respekt u Mađarskoj

Vojin Mijatović: Izetbegović je već dogovorio Izborni zakon sa Čovićem

Editor

Posmrtni linč Donne Ares

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment