BiH dijaspora

Obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu širom Australije

banner

Piše: Aiša Hadžiahmetović

Kako se približavamo 11. julu, najtužnijem datumu u modernoj povijesti BiH, Bosanci i Hercegovci širom Australije započeli su komemorativne svečanosti kojima odaju počast žrtvama srebreničkog genocida. Pošto je nedavno Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana refleksije i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, svakako da ova je ova 29. godišnjica najveće bosanske tragedije dobila pojačanu notu dostojanstva i obaveze čuvanja emaneta da se nikada ne zaboravi, i da se nikome i nikada ne ponovi. Vremenom, Srebrenica je postala simbolom stradanja svih nedužno ubijenih tokom bosanskog rata. Programi komemoracije održavaju se ovih dana u svim većim gradovima Australije, u Melbourneu, Sydneyu, Perthu, Adelaideu, Brisbaneu i u zgradi bosanske ambasade u Canberri. O događajima su govorili Senada Suljagić, vijećnice općine Brimbank Victoria Borg i Virginia Takos, Amela Ademi, Dženita Čengić, Muhamed Merdžanić i Nj. E. ambasador BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodin Kemal Muftić.

U subotu, 6. jula, u prepunoj društvenoj sali Bosanskog islamskog centra “Deer Park”, na zapadnoj strani Melbournea, novoosnovana asocijacija “Djeca Srebrenice” (Children of Srebrenica) priredila je potresan komemorativni skup s kojeg je poslana snažna poruka mira. Tokom komemoracije, dijeleći životne priče preživjelih i onih koji su izgubili svoje voljene u julu 1995. godine u Srebrenici, kroz galeriju slika i predmeta voljenih, te spiskom imena svih 8372 ubijenih, prikazana je istina o genocidu u Srebrenici i cijeloj BiH. Svjedočenja su bila potresna i često prekidana suzama.

OAmbasada Bosne i Hercegovine Australija

“Djeca Srebrenice” su poručili da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici prihvaćena od cijelog svijeta, te da je njihov zadatak da ne zaborave, upoznajući Australce i mlađe generacije s tragedijom Srebrenice, i da pričanje o Srebrenici bude opomena da se treba boriti istinom kako bi dobro vladalo svijetom.

O suštini asocijacije “Djeca Srebrenice” govorila je sekretarica asocijacije, mlada pravnica Senada Suljagić, koja je u Srebrenici izgubila oca i još mnoge članove bliže familije.

“Cilj naše organizacije je da koristimo lekcije iz Srebrenice u borbi protiv mržnje i netolerancije kako bi pomogli izgradnji boljeg i sigurnijeg društva za nas sve… Pamtiti, naučiti i dati podršku su naša glavna tri cilja.”, kazala je gospođa Suljagić i dodala:

“Srebrenica nije samo geografski pojam već simbol našeg kolektivnog bola kao naroda, a na globalnom nivou to je simbol onoga što se može dogoditi bilo gdje u svijetu kada moć i mržnja egzistiraju bez limita.

Imamo poruku za one koji su također stradali u ratu: od Prijedora do Foče, od Zvornika do Višegrada i svih mjesta u BiH, a to je da se sjećamo i vaših najmilijih, jer je Srebrenica simbol i vašeg bola.” 

Skupu su prisustvovale, između mnogih zvanica australijskog političkog i javnog života, vijećnice Općine Brimbank Viktorija Berg I Virdžinija Takos, izrazavajući svoju duboku empatiju sa bolom bosanske zajednice, pružajuci im svoju podršku i poštovanje.

8372

O planiranoj komemoraciji na istočnoj strani Melbournea u organizaciji Udruženja preživjelih Srebreničana “Podrinje” govorila je njegova članica Amela Ademi koja je navela posebnost ovogodišnje komemoracije zbog usvojene UN-ove Rezolucije o Srebrenici koja ističe odavanje počasti žrtvama, ali i važnost pamćenja i učenja iz takvih mračnih poglavlja historije. 

U Novom Južnom Walesu takđer je počeo bogat program obilježavanja sjećanja na Srebrenicu, pod istoimenim nazivom, o kojima je govorila gospođa Dženita Čengić, jedna od nosilaca aktivnosti organizacije ovog značajnog događaja, a radi se o izložbi slika i artefakta u Bosanskom kulturnom centru u Leppingtonu, prikazivanju filma Dr Ilijaz, mirovnoj šetnji kroz Sydney, te velikoj komemorativnoj svečanosti planiranoj upravo 11. Jula.

Bosanski kulturno- sportski centar u Perthu već decenijama obilježava Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, pa će i ove godine upriličiti dvodnevno izložbu fotografija o Srebrenici, ali i drugih područja stradanja u Bosni I Hercegovini.

“Ako zaboravimo te gnusne događaje iz prošlosti, onda nismo vrijedni postojanja, jer svi zločini se ponavljaju u slučaju da se oni zaboravljaju”, naglasio je direktor Centra u Perthu, gospodin Muhamed Merdžanić.

Na kraju, ambasador BiH u Australiji, gospodin Kemal Muftić je istakao da će ambasada također organizovati, kao i svake godine, jedan komemorativni skup, gdje će se zvanice i diplomatski kor podsjetiti onoga što je bilo. 

“11. juli je Dan komemoracije, Dan sjećanja i on ima svoje mjesto kao takav, na dostojanstven način trebamo obilježiti taj dan i sjetiti se onih koji su direktne žrtve, a posredne žrtve smo svi mi, koji dijelimo taj osjećaj stradalnika”, istakao je ambasador Muftić.

Bosanci i Hercegovci Australije, još jednom su pokazali da jednim srcem kucaju za voljenu Prvu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Related posts

Bh. državljani povratnici iz Italije pušteni iz karantina u Sarajevu

BHD Info Desk Administrator

Spider-Man – Novi svijet: Zagrepčanin bh. korijena Adnan Prohić ima glavnu ulogu

Bosna i Hercegovina otvara konzulate u Rijeci i Novom Pazaru

Editor

Leave a Comment