BiH dijaspora

Bh. manifestacija u Minhenu: KUD “Bosančica” obilježila četvrtu godišnjicu: Više od 800 posjetilaca uživalo u tradicionalnoj muzici i plesu

banner

U glavnom bavarskom gradu Minhenu održana je manifestacija povodom četvrte godišnjice osnivanja KUD “Bosančica” koju su organizovali članovi tog Kulturnog društva zajedno sa simpatizerima.

 

Više od 800 Bosanaca i Hercegovaca uživalo je punih sedam sati u raznim koreografijama Kulturno umjetničkih društava “Bosančice”, “Ljiljani” iz Minhena, KUD Obrazovnokulturnog centra iz Gračanice koji su došli kao specijalni gosti te Elvira Rahić estradna umjetnica.

U prvom dijelu programa smijenjivali su se folklorne grupe, a sve vrijeme publika je u Minhenu, željna ovakvih manihestacija  stajala je na nogama i  aplauzom nagrađivala svaki potez.

Manifestaciji su prisustvovali i članovi generalnog konzulata BiH iz Minhena na čelu sa konzulicom Rusmirom Tihić – Kadrić  kojoj je uručena i zahvalnica za podršku ovakvim manifestacijama, Haris Halilović bivši generalni konzul BiH u Stutgardu, a sada predsjednik Saveza Bosanskih dopunskih škola u Dijaspori koji je u svom  obraćanju pozvao sve roditelje djece da upisuju svoju djecu rekavši da smo bez jezika, odnosno identiteta niko i ništa.

U drugom dijelu programa nastupila je bh. pjevačica Elvira Rahić koja punih sedam godina nije nastupala u Minhenu.

Njenim izlaskom na scenu bio je znak da se Bosanci i Hercegovci uhvate u kolo koje nije prestajalo do dva sata iza ponoci. Elvira im se odužila na najbolji način, svojim hitovima.

Na kraju programa uručene su i zahvalnice pojedincima  kao i sponzorima  manifestacije.

– Prije svega drago nam je da se odazvao veliki broj naših građana. Da smo imali još ovoliku salu bila bi prepuna i ubuduće moramo o tome više razmišljati. Vjerujemo da su svi nakon ovoga otišli kućama sretni i veseli što je i cilj  ovakvih druženja – istakli su organizatori i nosioci aktivnosti KUD “Bosančica” Senad Mušić, Sanel Fazlić, Elvir Grozdanić, Aida Mehić,  Senada Hadzić i Almir Hotić.

Autor: O. Boškailo – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/273297/kud-bosancica-obiljezila-cetvrtu-godisnjicu-vise-od-800-posjetilaca-uzivalo-u-tradicionalnoj-muzici-i-plesu#sthash.A3bYSJcJ.dpuf

Related posts

SA SASTANKA U GK BiH U MINHENU: OSNIVA SE REPREZENTATIVNO TIJELO ZA PREDSTAVLJANJE ISELJENIŠTVA U SR NJEMAČKOJ

BH Fanaticosi spremaju invaziju na Beč

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA): Ministar Crnadak ne može zabraniti bh. građanima da vole Bosnu i Hercegovinu i obilježavaju njene praznike

Leave a Comment