BiH dijaspora

Sarajevo International foruma (BIF)/bh. dijaspora godišnje investira oko tri milijarde KM u BiH

Bosanskohercegovačka dijaspora godišnje investira oko tri milijarde KM u Bosnu i Hercegovinu, a volja za većim ulaganjem postoji, istakla je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac na otvaranju drugog Bosna International foruma (BIF) koji je počeo danas na Ilidži.

Cilj tog foruma je umrežavanje bh. dijaspore te predstavljanje mogućnosti ulaganja u BiH.

Borovac je naglasila da odnos BiH prema dijaspori do sada nije bio na zavidnom nivou, ali da je država spremna institucionalno sarađivati s iseljeništvom.

– BiH je pripremila dokument, politiku saradnje s iseljeništvom koji će pokazati da je iseljeništvo koje broji oko dva miliona za nas važan faktor i jedan od najvećih investitora u BiH – navela je Borovac.

Kazala je da BiH ima obrazovanu i ekonomski jaku dijasporu koja želi da investira u svoju domovinu, a da je na državi obaveza da da adekvatan odgovor na to.

– To je izrada ovog dokumenta i institucionalno uvezivanje – poručila je Borovac.

Forum je okupio stručnjake, menadžere te privrednike, ali i mlade ljude koji će kroz dvodnevne aktivnosti svoje projekte prezentirati potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Predsjednik Foruma Hasib Hadžić je poručio da je cilj BIF-a napraviti koncept kako iskorištavati resurse kojih u BiH ima jako puno. Zbog toga je važno im je da okupljaju što više ljudi da bi prikupili što više mišljenja i ideja.

– Svaki dobronamjeran investitor u BiH nama je bitan – naglasio je Hadžić.

Prvi BIF održan je u austrijskom Linzu.

 

Fena/BHDINFODESK

Related posts

Admir Mašić, hemičar profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u

St. Louis: Priča o životu djeda iz BiH koji je u 70. godini na poseban način učio engleski jezik

Šta su po zanimanju novoimenovani diplomati Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment