Biznis

Za one koji idu vani: Prvi koraci u Njemačkoj

banner

Pasoš i viza

Za ulazak u Njemačku vam je potreban važeći pasoš ili neki drugi dokument koji potvrđuje vaš identitet. Pasoš vam je potreban i kasnije kada idete u javnu službu. Građanima koji nisu građani Evropske unije (EU)potrebna je još i viza.
Vizu ćete dobiti u njemačkoj ambasadi (konzulatu) u svojoj zemlji. U Njemačkoj već imate ugovor o radu ili dio vaše porodice živi ovdje? U tom slučaju možete lakše dobiti vizu. Informacije ćete pronaći u uredu za vanjske poslove.

Građanima Evropske unije (EU) ili iz države Evropskog privrednog prostora nije potrebna viza.

Ured za prijavu boravka i boravišna dozvola

U Njemačkoj se najprije morate prijaviti u ured za prijavu boravka u svom gradu. Nakon toga morate otići u ured za strance. Tamo ćete dobiti boravišnu dozvolu. To je kartica s vašim boravišnim statusom. Na boravišnoj dozvoli stoji koliko dugo smijete ostati i da li smijete raditi u Njemačkoj.

Morate otići u javnu ustanovu, a još dobro ne govorite njemački jezik? U tom slučaju možete potražiti prevodioca: On govori njemački i vaš jezik i može vam pomoći pri razgovoru.

Kurs integracije

Ne znate dobro njemački jezik? U tom slučaju smijete pohađati kurs integracije. Ponekad morate pohađati kurs integracije. Na kursu ćete bolje naučiti njemački jezik i dobiti važne informacije o životu u Njemačkoj. Ured za strance će vam izdati potvrdu za učešće na kursu i uputiti vas gdje možete pohađati kurs integracije. Više o tome možete pročitati u tekstu Kurs integracije.

Traženje zaposlenja i obrazovanje

 

Sljedeći korak je traženje zaposlenja. U svojoj ste zemlji već završili neki obrazovni profil i pohađali visoku školu? U tom slučaju morate prevesti odnosnu dokumentaciju i zahtijevati priznavanje kvalifikacije. Pitajte u zavodu za zapošljavanje gdje to možete učiniti. Zavod za zapošljavanje će vam pomoći i kod traženja zaposlenja. Ako nemate obrazovni profil ni stepen završenog obrazovanja, opet idite u zavod za zapošljavanje. Tamo ćete dobiti savjete po pitanju odabira zanimanja. Pomoći će vam ako niste sigurni šta želite ili možete raditi. Zavod za zapošljavanje nudi informacije i o obrazovanju i kursevima. Više o tome pronaći ćete u tekstu Studij i stručno obrazovanje.

Djeca i škola

Djeca starosne dobi oko 6 godina moraju ići u školu. Prijavite svoje dijete u školu. Ured za mlade u vašem gradu može vam pri tome pomoći. Više o tome možete pročitati u tekstovima Rano podsticanje i Školski sistem.

Osiguranja

Nekoliko osiguranja je jako važno: prije svega zdravstveno osiguranje, penzijsko osiguranje i osiguranje za njegu (pogledajte tekst „Osiguranja“). Ako ste u radnom odnosu, ova osiguranja dobivate automatski (pogledajte tekst „Početak radnog odnosa“). I potreban vam je žiro račun u banci (pogledajte tekst „Račun u banci i financije“).

Važne adrese

Tražite instituciju koja nudi kurseve integracije ili ured za strance? U odjeljku Važne adrese možete tražiti adrese direktno u vašoj blizini. Rezultate s informacijama poput npr. adrese ili broja telefona vidjet ćete na karti.

http://www.goethe.de/ BHDINFODESK

Related posts

LONDON: BiH se zadužuje dodatnih 750 miliona eura za autoput 5C

Austrija: Predstavljamo Edisa Blaževića, uspješnog Bosanca iz Kozarca vlasnika firme Dachtech

Editor

Kraj “potrage” za najtraženijim Hrvatom: Todorić se u Londonu predao, a zatim pušten na slobodu uz kauciju

Leave a Comment