Biznis

Najbogatiji Hrvati ili iz dijaspore ili Hercegovci, Srbi i Makedonci izvezli, a Crnogorci uvezli milijardera

banner

Među najbogatijim ljudima iz regije malo je onih koji žive u matičnim zemljama. Najbogatiji Hrvat rođen je u Čileu, dok najbogatiji Srbin živi u Londonu.

Najbogatiji Makedonac “drmao” je američkim NHL-om, dok je crnogorski milijarder ustvari Tajlanđanin. Slovenci su stotine miliona eura zaradili na aplikaciji za mobitel.

Hotelijeri iz Čilea

Forbes na svojoj listi najbogatijih Hrvata navodi porodicu Lukšić koja je ujedno najbogatija porodica u Čileu i među 35 najbogatijih na svijetu. Ukupno bogatstvo im se procjenjuje na više od 15 milijardi dolara.

Vlasnik konzorcija je Davor Lukšić, unuk osnivača Andronica Lukšića Abaroua. Porijeklom su s Brača, odakle je njihov pradjed Palikarpa Lukšić 1910. godine otplovio za Čile gdje je radio kao rudar. Njegova djeca su se bavila trgovinom automobilima, valutama, kasnije su kupovala i prodavali rudnike, banke…

Danas su Lukšići vlasnici stotinjak kompanija, tamošnje vodeće Banco de Chile, desetaka najluksuznijih hotela širom svijeta, stotina turističkih kampova, hiljada apartmana i brojnih drugih nekretnina. Ulagali su i u domovinu, gdje Davor često boravi, dosad ukupno oko milijardu eura.

Lukšići drže monopol u hrvatskom hotelijerskom turizmu. U njihovu su vlasništvu turistički kompleks Plava Laguna, zatim Jadranski luksuzni hoteli, koji uključuju, između ostalog, i tri atraktivna dubrovačka hotela s pet zvjezdica, a prije dvije godine kupili su i hotelski lanac Istraturist…

Hrvati među “svoje” milijardere često ubrajaju i Dietricha Mateschitza, vlasnika Red Bulla, čije se bogatstvo procjenjuje na 10,8 milijardi dolara. Matešić, koji je porijeklom iz Zadra, godišnje proda više od četiri milijarde limenki “napitka koji daje krila” koliko u eurima iznosi i ukupni godišnji prihod ove kompanije.

Najbogatiji Hrvat sa stalnim mjestom prebivališta u Hrvatskoj donedavno je bio Ivica Todorić. Nakon kraha Agrokora kojim danas upravlja državni upravitelj i povjerenici kojima je Todorić dužan milijarde eura pitanje je šta će mu na kraju ostati od imovine koja se prije samo dvije godine procjenjivala na oko 500 miliona eura.

Od ostalih najbogatijih Hrvata tu su i Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 500 miliona eura te Ante Vlahović, suvlasnik Adris grupe s oko 100 miliona eura.

Anđelko Leko, porijeklom Gruđanin, koji je prije rata radio kao konobar u Hotelu Bristol u Mostaru, a danas je vlasnik nekih od najluksuznijih hotela u Hrvatskoj među kojima su i zagrebački Sheraton i Westin, a bogatstvo mu se procjenjuje na blizu 60 miliona eura. Formalno je u penziji.

Drugi Hercegovac koji je službeno među najbogatijim ljudima u Hrvatskoj je Mirko Grbešić, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura s oko 30-ak miliona eura. No, ova brojka nije konačna, budući da je Grbešić vlasnik i Mepasa u BiH, istoimene robne kuće i hotela u Mostaru…

Među najbogatijim Hrvatima je i vlasnik Primorke, hercegovački poduzetnik Marijan Primorac koji je zaradio oko 60 miliona eura počevši sa prodajom cigareta TDR Rovinj u BiH i regiji “u pravo vrijeme”, kako je sam kazao.

Crnogorac s Tajlanda

Prema podacima koje je prikupio ugledni poslovni magazin Forbes, zvanično najbogatiji čovjek u Srbiji je Filip Zepter. Iako ne živi u Srbiji, ima državljanstvo, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na pet milijardi dolara.

Najbogatiji srpski biznismen s adresom u toj zemlji je Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. Godišnji prihod njegovih kompanija je u prosjeku oko 500 miliona eura.

Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, i dalje je među najbogatijim Srbima, a godišnji prihod njegovih kompanija kreće se u prosjeku oko 450 miliona eura.

Prate ih vlasnik “Knez Petrola” Srđan Knežević s oko 330 miliona eura godišnjeg prometa, Velibor Đurović, Ivica Vukelić i Saša Glušac, vlasnici “Veletabaka” s tristotinjak miliona eura godišnjeg prihoda…

Thaksin Shinawatra, bivši premijer Tajlanda koji živi “u egzilu” i posluje u Crnoj Gori ujedno je i najbogatiji čovjek u toj zemlji gdje je spas potražio od tajlandskog pravosuđa. Njegova imovina procjenjuje se na 1,61 milijardu dolara.

Kod Slovenaca su najbogatiji Iza i Samo Login, par koji je zaradio enormno bogatstvo na aplikaciji Talking Tom Cat. Njihova imovina se procjenjuje na 700 miliona dolara, a iza njih je Joc Pečečnik, vlasnik Ineterblocka, s bogatstvom od 266 miliona dolara, tvrdi Forbes.

Najbogatiji makedonski nerezident bio je Mike Ilitch, osnivač fast-food franšize Little Caesars Pizza, vlasnik Detroit Red Wingsa, NHL momčadi i Detroit Tigers ekipe iz MLB-a, s bogatstvom od 6,1 milijardu dolara. Umro je u februaru ove godine, a iza sebe je ostavio suprugu Marijanu i osmero djece. U Makedoniji, prema Forbesu, na vrhu se nalazi Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga.

Bogatstvo mu se procjenjuje na oko 238 miliona dolara. Drugi je Minco Jordanov, vlasnik Makstila sa 234 miliona dolara.

Faktor

Related posts

Zenički Empress pokreće vlastiti brend opreme za rad u vrtu – Proizvodi Queen of Garden na tržištu od proljeća

BHD Info Desk Administrator

Aerodrom Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga

Hrvatima sve interesantnije nekretnine u Bosni i Hercegovini

Editor

Leave a Comment