Biznis

Mladi bh. inovator pokreće proizvodnju robotske ruke

Haris Salkić iz Brčkog, pobjednik je takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Biznis Foruma i prvi će u Bosni i Hercegovini pokrenuti proizvodnju robotske ruke, koja je namijenjena primjeni u praktičnoj nastavi, obukama i prezentacijama.

 Za razliku od mladih ljudi koji odlučuju napustiti Bosnu i Hercegovinu, Haris Salkić odlučio je napraviti drugačiji potez. Ljubav prema robotici traje od trećeg razreda srednje škole koju je nastavio da njeguje na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, a postao je prvi pobjednik serijala u takmičenju u poslovnim idejama.

“Naš biznis plan je bio da se bavimo serijskom proizvodnjom robotskih ruku u svrhu edukacije tj. da napravimo nastavno pomagalo za učenike osnovnih, srednjih tekničkih škola i tehničkih fakulteta”, kaže Salkić.

Kako je rekao, nagradu u vrijednosti 33 hiljade konvertibilnih maraka uložiće u osnivanje kompanije HAS Robotiks. Robotska ruka je dizajnirana i konstruisana tako da svaki učenik može naučiti da je programira.

“Mi ćemo dostavljati robotsku ruku i davaćemo besplatnu obuku za nastavno osoblje koje će znanje dalje prenositi na učenike”, dodao je on.

Glavni zadatak pred njegovim timom je završetak razvoja robotske ruke i puštanje u prodaju, a put do ostvarenja snova podrazumijeva mnogo truda i odricanja. Svim mladim ljudima poručuje:

“Da rade što više na sebi i da ne odustaju od svojih snova. Jer, kada radite ono što volite uvijek ćete naći put do uspjeha”, istakao je Salkić.

A.S./BHDINFODESK

 

 

 

Related posts

Investitori zaobilaze RS: Strane investicije u ovaj entitet deset puta manje nego u Federaciju BiH

BHD Info Desk Administrator

SUBOTU U BANjALUCI PRVI FORUM DIJASPORE

NEMA VIŠE IZNAJMLJIVANJA STANOVA BEZ POREZA:Nakon freelancera, PUFBiH zavodi red i u ‘izdavanju imovine’

Leave a Comment

Visit us on Facebook