BiH dijaspora

Salkić u Danskoj prisustvovao manifestaciji ‘Sjećanje na žrtve genocida’

banner

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je prisustvovao manifestaciji “Sjećanje na žrtve genocida: Prijedor, Ahmići i Srebrenica”, koja je održana u gradu Vejle, u Danskoj.

Salkić je u obraćanju čestitao Islamskoj zajednici Bošnjaka u Danskoj na organizaciji skupa, kojim se podsjeća na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. Pozvao je sve prisutne da zajedno traže i lobiraju da se zabrani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

– Evropa i cijeli civilizirani svijet imaju obavezu da zabrane negiranje i kazne negatore genocida. Moramo svi zajedno istrajati u traženju istine i pravde, ali i svi zajedno moramo više raditi za našu domovinu. Samo politički jaki možemo eliminisati sistemsku diskriminaciju u bh. entitetu RS i spriječiti separatističke težnje u ovom entitetu. Naš narod u cijelom svijetu je pokazao da je vrijedan i uspješan i sve to treba staviti u funkciju jačanja države Bosne i Hercegovine, ali i promocije istine i pravde, te osude genocida nad našim narodom – kazao je Salkić.

Navodi da se, uprkos svemu, zalaže za zemlju jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane.

– Nismo počinili genocid i nismo osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i zato smo zahvalni našem vojnom i političkom rukovodstvu koje nas je vodilo tokom odbrane od agresije na našu zemlju. Sa ovoga mjesta poručujem da je zajednični imenitelj onoga što se desilo od 1992. do 1995. godine, utvrđen presudama svjetskih i domaćih sudova. Izvršena je agresija na našu zemlju, počinjeno etničko čišćenje i genocid, uništeno stotine džamija i vjerskih objeketa, a mi svake godine u kabure spuštamo tabute naših najmilijih i po grobnicama tražimo posmrtne ostatke. To je jedina istina i naša, nažalost, stvarnost i svakodnevnica – poručio je Salkić.

Na današnjem skupu u gradu Vejle je prisustvovao i Poul Nyrup Rasmussen, bivši premijer Danske i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu i Dan Arnløv, dogradonačelnik grada Vejle.

Na manifestaciji u Danskoj je govorio i Osman ef. Kozlić, muftija lslamske zajednice Bošnjaka u Evropi, saopćeno je iz Kabineta potpredsjenika RS.

Fena

Related posts

Gradsko vijeće Čikaga usvojilo Rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću: Proglasite 20. juli Danom žalosti za nevino ubijene žrtve genocida u Prijedoru

Editor

Branko Rihtman istraživač sa Univerziteta Warwick: Sarajevo je nerazdvojni dio moje ličnosti i mog identiteta

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment