BiH dijaspora

IGK: Oštro osuđuje dodjeljivanje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ novinarki Kristini Ljevak

IGK oštro osuđuje dodjeljivanje novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ novinarki Kristini Ljevak. Javnost se još uvijek sjeća da je Ljevak priredila šokantnu uvredu žrtvama, kako genocida u Srebrenici, tako i ostalih zločina koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. godina. Ona je kao direktorica stajala iz emitovanja sramnog filma Tužitelj, branitelj, otac i sin“ na javnoj Televiziji Sarajevo 11. jula 2019. godine u kojem se dovode pod znak pitanja presude generalima srpske vojske zbog zločina u Podrinju. 

Svojedobno su na ovaj skandal reagirale „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, „Udruženje žrtava i svjedoka genocida“, boračka udruženja, brojni pojedinci i institucije, ali Kristina Ljevak je prkosno ostajala pri svome, ne nudeći niti suosjećanje, niti izvinjenje. Iako je krisitna Ljevak nagrađena zbog svojih radova u 2020. godini, ona bi zbog frapantnog filma trebala trajno biti izuzeta iz konkurencije za bilo koju nagradu koja pledira da bude simbol pozitivnih dostignuća. 

Uvažujući sve navedeno, tražimo od organizatora dodjele priznanja da preispita i povuče svoju odluku. Helsinški parlament građana Banjaluka , Mreža za izgradnju i Civil Right Defenders bi trebali uvažiti istinu o količini bola i poniženja koje je Krisitna Ljevak nanijela stotinama hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Svima koji se zalažu za antifašističke vrijednosti, a što jeste i borba protiv negiranja i genocida i ostalih utvrđenih i presuđenih ratnih zločina, trebaju znati da će nagrađivanje osobe koja u svojoj biografiji ima jedno ovako sramno djelo, uvijek naići na kritike Instituta, žrtava rata, kao i ostalog dijela civilizaranog svijeta. Budite na našoj strani.  

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Od 1. augusta 2019. godine: Izmjene u viznom postupku za one koji žele ići u Njemačku

Više od polovine prekršaja u USK napravili vozači sa stranim registarskim oznakama

UHAPŠENO PET BOSANACA: Švercali TNT eksploziv i detonatore iz Francuske u BiH

Leave a Comment