Moj stav

Pod hitno treba zaustaviti trgovinu ličnim podacima građana

banner

Inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH (AZLP) su prilikom kontrole provedene u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ustanovili da 35 poslovnih subjekata u našoj zemlji ima omogućen stalni pristup bazi sa ličnim podacima građana, kazao je za Faktor Petar Kovačević, direktor AZLP-a.

Radi se o pravnim subjektima koji ne spadaju u kategoriju institucija, javnih ustanova i slično, nego o firmama poput banaka i mikrokreditnih organizacija.

Nakon povratka iz sjedišta IDDEEA-e, koje je u Banjoj Luci, inspektori će podnijeti izvještaj i predočiti sve informacije koje su prikupili u toku provjere. Tek nakon toga ćemo odlučiti da li ćemo im uskratiti stalni pristup ličnim podacima građana. Ovu odluku ćemo donijeti naredne sedmice. Također, naredne sedmice ćemo donijeti i odluku o izjašnjenjima UniCredit i Sberbanke, kojima je već uskraćen stalni pristup bazi sa ličnim podacima na osnovu naših provjera – kazao je Kovačević.

Svim ovim poslovnim subjektima stalni pristup je omogućen na osnovu Pravilnika o pristupu ličnim podacima, koji je donesen 2009. godine. Podsjećamo, Pravilnik je, na prijedlog direktora IDDEEA-e, donijelo Vijeće ministara. U to vrijeme direktor IDDEEA-e je bio Siniša Macan, a prvi čovjek Vijeća ministara je bio Nikola Špirić.

Nakon što obradimo sve prikupljene informacije, Vijeću ministara ćemo predložiti izmjene spomenutog pravilnika, jer nijedan poslovni subjekt, bez obzira na to da li se radi o banci ili nekoj drugoj firmi, ne može imati dozvolu za stalni pristup ličnim podacima građana. To mogu samo javne institucije. Banke, mikrokreditne organizacije i slično mogu dobiti samo izvod iz Evidencije o mjestu prebivališta i boravka građana i to isključivo kada pokušavaju putem suda naplatiti svoja potraživanja od klijenata – pojasnio je Kovačević.

Za očekivati je da će, nakon ove istrage, biti zaustavljena, kako ju je direktor AZLP-a nazvao, trgovina ličnim podacima građana. Naime, za svako pristupanje ličnim podacima IDDEEA je od poslovnih subjekata naplaćivala po tri KM, a na osnovu odluke o visini naknade za pristupanje spomenutoj evidenciji.

 

 

Related posts

UDAR CORONE NA GRAĐANE I EKOMIJU SAD

Urednik BiH Info Desk

Vučićev velikosprski san: I Macron ga pročitao, u BiH više niko ne vjeruje ‘mirotvorcu’ iz Beograda

Urednik BiH Info Desk

Konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”

Leave a Comment