Biznis

Lješnjaci iz Posavine na tržištu Evropske unije

banner

Sweden/USAID FARMA 2 projekt podržao je Eko-Bosanku Posavina u nabavci opreme za čišćenje i sušenje lješnjaka, a kompanija je izvezla 42 tone suhog proizvoda u Hrvatsku.

Vlasnik firme Eko-Bosanka Posavina iz Dervente Pero Matić kazao je da je za uzgoj lješnjaka potrebno dosta vremena.

“Od momenta kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina da lješnjak počne davati plod. Do tog trenutka imate samo troškove”, rekao je Matić.

Navodi da je Eko-Bosanka veliki poljoprivredni proizvođač. Osnovana 2007. godine, kompanija sada uzgaja žitarice na 1.600 hektara. Od 2012. počela je saditi i lješnjake, a od tada je plantaža narasla na 200 hektara. U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod, 1,2 tone po hektaru. Sa 42 tone proizvoda sada su i zvanično u poslu sa lješnjacima.

Eko-Bosnaka je počela uzgajati lješnjake kako bi diverzifikovala proizvodnju. Osim plantaže, ima i matičnjak gdje godišnje proizvede 60.000 sadnica lješnjaka, a pruža i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača.

“Još je desetak ljudi sa ovog područja odlučilo uložiti u proizvodnju lješnjaka. Imaju dodatnih 80 hektara koji su u različitim fazama razvoja, a mi u biti za njih upravljamo tim plantažama”, objašnjava Matić.

Navodi da je EU jedan od najvećih svjetskih uvoznika jestivih orašastih plodova, 40 posto globalnog uvoza, te da će sa sestrinskom firmom u Hrvatskoj Eko-Bosanka sve svoje lješnjake izvoziti u EU.

Matić planira proširiti plantažu na 500 hektara kako bi ostvario godišnje proizvodnju od 1.500 tona lješnjaka, saopćila je Farma.ba

Related posts

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održana info sesija USAID projekta „Dijaspora Invest“

Editor

Kompaniji Eastern Mining potvrđena koncesija i na zlato u rudniku Vareš

Editor

Beč: U pripremi skup privrednika i menadžera bosanskog porijekla u Austriji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment