Biznis

Direktna strana ulaganja za 2017.godinu iznose 387,8 miliona eura, što predstavlja povećanje od 57,3%

banner

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za 2017.godinu iznose 758,4 miliona KM  (387,8 miliona eura), što predstavlja povećanje od 57,3% u odnosu na 2016.godinu.

Ovo je značajan porast, s obzirom da je posljednjih godina u BiH uglavnom bilježen pad priliva stranih ulaganja.

Kad se uzme u obzir činjenica da su u novembru 2017. posredovanjem  FIPA pronađeni i investitori sa kojima su nakon višemjesečnih pregovora  potpisani početni dokumenti o realizaciji investicije u TE Kamengrad – Sanski Most (2×350 MW) u visini  od oko 1,5  milijardi  KM, to prošlu godinu svrstava u jednu od najuspješnijih na planu privlačenja stranih investicija u BiH.

Ovakav pozitivan trend rasta priliva direktnih stranih investicija očekujemo i u narednom periodu, i pored brojnih  teškoća  objektivne i subjektivne prirode. Međutim, da bi  direktne strane investicije u BiH počeli da izražavamo u milijardama maraka, potrebno je  da Vijeće ministara BiH, kako je to FIPA i ranije predložila, finansira i  provede reklamnu kampanju „Invest in BiH“ u vodećim svjetskim medijima, te da uvede podsticaje stranim investitorima za svako novootvoreno radno mjesto, onako kako su to uradile skoro sve zemlje u regionu (npr. Srbija za svako novootvoreno radno mjesto daje stranim investitorima podsticaje u visini od 3.000 do 7.000 eura).

Rast priliva stranih investicija indicira da su sprovedene mjere iz Reformske agende dovele do dinamiziranja ekonomskog rasta, uključujući i rast izvoza, te da su nadležne vlasti uložile velike napore kako bi se postigao ovaj rezultat.

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno ohrabruje i motivira da se nastavi raditi na sprovođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom.

Za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, potreban je još snažniji rad na promociji zemlje u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija.

Računa se i na snažniji angažman bh. ekonomske diplomatije na ovom polju, koju je FIPA uspjela značajno animirati u posljednje dvije godine.

Related posts

Bosna i Hercegovina: Za registraciju firme potrebno obezbjediti 3.780 KM, te uraditi ovih deset stvari

Tuzlanka Zerina Gegić ručno izrađenu obuću izvozi širom svijeta

Editor

Nakon uspostave avio linija za Stuttgart i Dusseldorf: Mostar bi uskoro trebao dobiti i redovnu liniju za Zagreb

Leave a Comment