Biznis

Federacija BiH ukida aerodromske takse: Ubuduće jeftinije avionske karte

Na aerodromima u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će ukinute putničke takse za odlazeće putnike, a to je jedna od današnjih odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaključak kojim se entitetska vlada obavezala da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi je predložio samostalni parlamentarac Nihad Čolpa. Na Facebooku je objavio da je njegov prijedlog zaključka prihvaćen i da će to značiti jeftinije letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Napomenuo je da je taksa značila da svaki odlazeći putnik sa spomenutog aerodroma mora platiti 20 KM, a da se taj novac koristio na unapređenje avioprometa.

Čolpa tvrdi da je aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najskuplji u regiji.

“Takse su čak do četiri puta veće nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista. U odnosu na Tursku, ali i okruženje, FBiH umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, propisao je visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji”, naveo je.

Ponovio je da je to veliki namet za turiste. Zato očekuje da će se ukidanjem takse omogućiti jeftiniji, ali i lakši avioprijevoz turista.

“Raste potražnja za hotelskim smještajem, što je signal za nova domaća ulaganja u proširivanje smještajnih kapaciteta, a što opet znači otvaranje novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti. Korist će imati prevoznici, kao i sve druge privredne grane koje su vezane za turizam. Najbitniji efekt porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje”, istakao je Čolpa.

Mišljenja je da je ovo korak ka cilju da Bosna i Hercegovina bude turistički lider u regiji.

Izvor: (3) Facebook

Related posts

Idete na rad van Bosne i Hercegovine evo koliko možete zaraditi po satu u zemljama EU

BIOFACH 2019. Nirnberg: Na sajmu učestvovalo osam kompanija iz Bosne i Hercegovine

Editor

Sestre Delić u Zagrebu nude zdravu hranu lokalnih proizvođača

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment