Moj stav

Prof. Dejan Jović : Konstitutivnost naroda je zaostavština SFRJ, Bošnjaci mogu izaći sa zahjevom za ukidanjem konstitutivnosti

banner

Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati bili ravnopravni. “Odricanjem socjalističkog kontinuiteta današnjoj BiH, Hrvati ozbljno rizikuju da ugroze svoj konstitutvni ustavni status, smatra Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanost u Zagrebu.

Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati bili ravnopravni. “Odricanjem socjalističkog  kontinuiteta današnjoj  BiH,  Hrvati ozbljno rizikuju da ugroze svoj konstitutvni ustavni status, smatra Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanost u Zagrebu.

“Popis stanovništva pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi skoro 51 posto Bošnjaka  ta činjenica stvara jednu novu realnost u toj zemlji”, dodao je Jović i rekao da treba imati razumijevanje za realne frustracija naroda koji predstavlja apsolutno većinu u broju stanovništva, ali participira i trećinu u vlasti i teritorija BiH”.

Prof. Dejan Jović je podsjetio da je bivša SFRJ bila definirana kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti. “Narodnostima su pripadali oni građani SFRJ koji su imali svoje matične države,  Albanci, Mađari, Italijani…”.

On je kazao da,  budući da Srbi i Hrvati u BiH insistiraju da su im Srbija i Hrvatska matične države, ne isključuje mogućnost da Bošnjaci u dogledno vrjeme izađu sa zahtjevom da im se dokine status konstitutivnih naroda i tretira kao manjine.

U Evropskoj uniji ne postoji nijedna zemlja koja u svome ustavu sadrži konstitutivnost naroda, jer je takav socijalistički odnosno sovjetski pravni princip u suprotnosti sa građanskim društvom i liberalnom demokratijom na čemu se temelji Evropska unija.

Related posts

Boško Jakšić, Journalist, Beograd: The B-H elections confirmed the existence of conflicting interests of foreign powers in the Western Balkans, which is turning into a “crawling Cold War”

BHD Info Desk Administrator

DAVOR DRAGIČEVIĆ ŽESTOKO NAPAO BIVŠEG ADVOKATA: „Tomić je UDBAŠKO ĐUBRE koji je od početka radilo za Dodika, Davida su UBILI…“

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu i Hercegovinu!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment