Moj stav

Kardiolog otkrio tajnu za dug i zdrav život: U 95-oj godini života puca od zdravlja i energije

banner

Šta je dobro za zdravlje ovaj ljekar je lično ispitao, pa je u skladu sa tim počeo da se hrani, a rezultat svega toga jeste što i na pragu 11 decenije života živahno ide uz stepenice, sređuje baštu, a ne koristi se čak ni štapom.

Da li vjerujete da na svijetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?!
Dokaz da je moguće jeste doktor Elsvort Vorhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina!
Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svjetski rat, u kom je učestvovao i radio kao ljekar, a svoje zanimanje oduvijek je volio.
„Znate ono kada ljudi kažu da da imaju životni poziv? Ja osjećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje“ – rekao je Vorhem u intervjuu za Foks Njuz.
Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posljedice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne sudove i pluća uništena hranom, pušenjem, nedovoljno sna i premalo kretanja.

Još prije više od 60 godina, Elsvort je odlučio da promijeni ishranu i svom tijelu podari zdrave namirnice. Kako se meso uvijek smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uvjeri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegansku ishranu – jelovnik koji isključuje svu hranu životinjskog porijekla.
Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u 5 ujutro. Elsvort vjeruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice cijelog zrna sa bademovim mlijekom.
Ostatak dana, ovaj poštovani doktor provodi vrijeme sa porodicom i vježba tako što sređuje svoju baštu – kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne žbunove.
kardiohirurg-2
Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da radi operacije tek u 74. godini, čak dvije godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95-e je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim ljekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.
I dan danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, baštu uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lifotve izbjegava, čak se ne oslanja ni na štap.
Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona bila na praksi za medicinsku sestru.

„Kada sam jednom izašla sa njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili“ – priznaje Barbara, koja je imala 21. godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60. godina imaju petoro djece – četiri sina i jednu ćerku, kao i osam unučića.
Doktor Elsvort Vorhem veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.
„Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osjetio bol u grudima, znao bih da nije ništa“ – kaže Elsvort.
On smatra i da je za njegove navike zaslužno interesovanje za medicinu, koje čak ni sada ne jenjava.
„Uvek me je zanimalo sve da istražim, čak me i sada zanima. Bavim se pomalo i time, ali više ne proučavam. Uživam u životu“ – zaključuje 100-godišnji ljekar.

 

Pripremila: Suzana Ćivša

Related posts

MEFAILOVO DOBROČINSTVO: Zahvalnost Bećirevića porodici Kajtazi

Slovenija: otkriven tajni špijunski prostor iz doba Jugoslavije

Emisija “Gdje su sakriveni”, 10. jula uživo iz Potočara

Leave a Comment