Sport

Navijači Belgije posjetili Memorijalni centar u Potočarima

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će protiv Belgije na stadionu Grbavica s početkom u 18 sati odigrati kvalifikacionu utakmicu za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a navijači Belgije već su počeli pristizati u našu zemlju.
Jedna grupa navijača koja je već  stigla u Bosnu i Hercegovinu odlučila je posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.

Prema riječima  Azira Muminovića, kustos muzeja u Memorijalnom centru, navijači su na belgijskim televizijama gledali o genocidu koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine, te su odlučili posjetiti Potočare.

Tokom obilaska Memorijalnog centra zanimali su ih detalji najvećeg svjetskog zločina poslije drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici.

 

Sto se zapiše ostaje……..

Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. jula 1995. godine, u kojemu je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne jedinice Škorpioni.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. jula 1995. godine.

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima, opština Srebrenica, za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu.

Related posts

Bh. juniori dočekuju Albaniju: Učesnici Balkan Soccer Campova Vedad Kovač i Amer Habibović nalaze se spisku selekora Slavena Muse

BHD Info Desk Administrator

Švedska: Zlatan Ibrahimović voljan nastaviti reprezentativnu karijeru

Editor

Selektor Vedran Bosnić objavio spiska pozvanih košarkaša

Editor

Leave a Comment