BiH dijaspora

Na vojnom mezarju u mjestu Lebring kod Graca: Obilježeno sjećanje na bošnjačke žrtve iz Prvog svjetskog rata

banner

Svomogućim Bogom se kunem, da ću biti vjeran Njegovoj veličini, kao i caru Franji Josipu I, bile su riječi kojima su vojni imami austro-ugarske vojske pozivali na polaganje zakletve bošnjačkih pripadnika careve vojske.

a Kur’anom u rukama, i sa fesovima na glavi, potvrdno u jedan glas odgovarali bi postrojeni Bošnjaci sa “Vallahi billahi” tj. “Allahom se kunemo”.

Ova historijska činjenica do danas nije zaboravljena. Tim povodom svake godine, krajem oktobra, u čast hrabrim Bošnjacima iz 2. bosansko-hercegovačke pješadijske regimente, najodlikovanije jedinice austro-ugarske vojske u Prvom svjetskom ratu, na vojnom mezarju u mjestu Lebring nedaleko od Graca, priređuje se prigodna manifestacija uz sve počasti i uz prisustvo visokih predstavnika relevantnih vojnih, političkih i društvenih krugova.

Tako je bilo i ove sedmice kada uz vojni orkestar, prigodna obraćanja, polaganje cvijeća i veliki broj prisutnih obilježio dan sjećanja na sve žrtve Prvog svjetskog rata, sa posebnim akcentom na Bošnjake, koji počivaju u čak 805 od ukupno 1233 mezara na Lebringu.

Predstavnici bošnjačkih organizacija iz Beča i iz Graca organizirano su stigli na skup kako sa mladima, tako i starima, kako sa muškarcima, tako i sa ženama te prisustvovali do kraja manifestacije uprkos lošem vremenu, koje ovog puta nije išlo na ruku organizatorima. Među pozdravnim govornicima, koji su na ovom sjećanju na rat upućivali poruke mira, bio je i Fikret ef. Fazlić, imam Islamskog kulturnog centra u Gracu, kao najvećeg predstavnika Bošnjaka u regionu.

Na kraju programa održan je i kratak historijski čas te proučena Fatiha pored spomenika bošnjačkim šehidima na kojem uklesano stoji: “U znak sjećanja na hrabre Bošnjake, koji su u Prvom svjetskom ratu do posljednjeg dana herojski branili zajedničku austrijsku otadžbinu.”

Ponosni na svoje pretke, koji su i u tom davnom Prvom svjetskom ratu bili na pravoj strani historije, Bošnjaci danas uzdignute glave žive i rade u Austriji, nikoga se ne stideći i polažući puno pravo na slobodan i ravnopravan život u ovoj modernoj evropskoj državi. Vjerni svojoj tradiciji, te ispoljavajući i svoj vjerski identitet, Bošnjaci u Gracu već niz godina marljivo rade i na izgradnji džamije, koja je ovog mjeseca ramazana dobila i svoju upotrebnu dozvolu. Bošnjački džemat, koji stoji iza ovog projekta, sljedeće godine puni 25 godina postojanja, a sljedeće sedmice, tačnije u petak, 10. novembra 2017. godine, obilježava i svoj tradicionalni “Dan vakifa”, uz bogat kulturni i vjerski program.

Pripremio: E. Serdarević, (Faktor)

Related posts

Panel diskusija s bh. ambasadorima o poboljšanju saradnje između dijaspore i BiH

BHD Info Desk Administrator

IGK Kanada: Vučićeva “vakcina diplomatija” je poniženje za za državu Bosnu i Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Bosanskohercegovačka dijaspora daje podršku porodicama Memić i Dragičević u njihovoj borbi za pravdu

Leave a Comment