Kultura

NJUJORK: BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL OBJAVLJUJE DATUME ZA 2018. GODINU, KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA

banner

PETNAESTOGODIŠNJI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL ODRŽATI ĆE SE OD 11. DO 14. APRILA 2018. GODINE U NJUJORKU; KONKURS ZA PRIJAVU FILMOVA ZATVARA SE 1. FEBRUARA 2018. GODINE

Petnaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) održati će se u Njujorku od srijede, 11. aprila, do subote, 14. aprila 2018. godine!

BHFF promoviše raznolikost Bosne i Hercegovine u SAD-u, služi kao čvrsta veza između bh. dijaspore u Njujorku i njene domovine, te predstavlja bosansku kulturu široj njujorškoj publici. Od skromnog začetka prije petnaest godina, festival je prerastao u svojstven njujorški fenomen kojeg uvažuju filmski stvaralaci, producentske kuće, i opšta filmska zajednica. Pored takmičaskih i specijalnih programa koji skupa prikazuju oko 15 filmova godišnje, BHFF također priređuje interaktivne, kolaborativne događaje koje služe kao platforma za bitne dijaloge između gostiju, većinom filmski stvaralaci sa Balkana, i mnogobrojne njujorške publike.

Zvanični konkurs za prijavu filmova za BHFF je otvoren do 1. februara 2018. godine. Filmski odbor BHFF-a će birati filmove u nekoliko kategorija, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival želi predstaviti filmove bh. reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Među nagrađenim filmovima tokom festivala u 2017. godini su najbolji igrani film Dobra žena Mirjane Karanović, koja je također osvojila nagradu BHFF žirija za najbolju glumačku izvedbu; najbolji dokumentarni film Zabranjeno pušenje u Sarajevu Gianluce Loffreda; najbolji kratki film Izbjeglica 532 Gorana Kapetanovića; i Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, koji je osvojio Zlatnu Jabuku za najbolje filmsko ostvarenje po izboru publike.

Festival je u proteklih petnaest godina posjetio širok spektar gostiju i učesnika, od proslavljenih filmskih stvaralaca do nadolazećih režisera.

BHFF je projekat neprofitne organizacije koji u potpunosti vode volonteri. Prijave za festival u 2018. godini će se primati do 1. februara.  Više informacija o pravilima prijave, kao i formular za prijavu možete naći ovdje: https://www.bhffnyc.org/press-release-091516?mc_cid=2ceba9ad2c&mc_eid=03d0dc8ce5

 

Related posts

Linz književno večer: U potrazi za zajedničkim jezikom

Sutra počinje 26. Sarajevo Film Festival

Urednik BiH Info Desk

Knjiga Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja, biće promovirana u Eslovu, Malmeu, Kopenhagenu i Helsinborgu.

Editor

Leave a Comment