BiH dijaspora

Holandski ambasador u BiH Reinout Vos: Bosanskohercegovačka dijaspora se smatra najbolje integrisanom u Holandiji

banner

Bh. dijaspora  se smatra najbolje integrisanom u Holandiji. Većinom se radi o dobro obrazovanim, vrijednim ljudima koji su savladali holandski jezik i prihvatili kulturu živijenja, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” holandski ambasador u BiH Reinout Vos.

– Vidimo da aktivno stimulišu svoju djecu da se obrazuju, te i oni postaju vrijedni članovi holandskog društva, visoko obrazovani i nerijetko su zaposleni na pozicijama koje su bitne za ekonomiju i društvo – rekao je Vos.

Njegov je mandat počeo prije mjesec dana i tek je stigao održati manji broj sastanaka i susreta. Ali, kaže, već je imao priliku razgovarati s vrlo sposobnim ljudima koji imaju želju i kapacitet da vode ovu zemlju naprijed, u pravcu Evropske unije.

– Nadam se da će lideri ove zemlje učiniti sve što je u njihovoj moći da iskoriste taj potencijal i pruže mladim ljudima Bosne i Hercegovine prilike koje zaslužuju – rekao je Vos.

Smatra da se dijaspora najbolje može iskoristiti kao investitori ili poduzetnici koji će se dovesti u ovu zemlju.

– Iskustvo nas je naučilo da ljudi koji su proveli neko vrijeme van Bosne i Hercegovine, a koji se vrate, mogu biti jako vrijedni poduzetnici za ovu zemlju. To svakako vrijedi i za nekoliko bosansko-holandskih poduzetnika, koji su se iz Holandije vratili ovdje. Već sam nekoliko njih imao priliku upoznati, a ove sedmice ću ih upoznati još, jer ću ići na put i posjetiti njihove firme. U narednih 30 dana ćemo organizovati jedan događaj u Holandiji koji je namijenjen upravo bh. dijaspori tamo, da im ukažemo na prilike i probamo ih zainteresovati za više ulaganja u njihovu zemlju – rekao je, između ostalog, ambasador Vos za “Oslobođenje”.

BHDINFODESK

Related posts

Brčanka Ida Fazlić započinje doktorat na European Synchrotron Radiation Facility

Editor

Đemila Talić Gabriel izabrana za savjetnika pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu

BHD Info Desk Administrator

SAD: Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, organizuje Gala večer

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment