Biznis

Braća koju je dječija igra dovela do statusa milijardera

banner

John Collison (26), predsjednik i jedan od osnivača kompanije “Stripe” našao se na vrhu liste najmlađih milijardera koja je objavljena u magazinu “Forbes”. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na nevjerovatnih 1.1 milijardu američkih dolara! Johnov partner i direktor kompanije “Stripe” je njegov brat Patrick (28), koji takođe na računu ima istu sumu novca.

Sve je počelo još u djetinjstvu kada su se braća takmičila ko će koga pobijediti u kodiranju. Obojica su naučili kodirati prije nego što su napunili deset godina i postali su potpuno opsjednuti tehnologijom.

“Jedne subote sam otišao u knjižaru i kupio knjigu o programiranju. Tako sam počeo to da radim”, priča Patrick.

U tihom seocetu blizu Limericka u Irskoj, dječaci su Internet imali zahvaljujući posebnom satelitu koji su im kupili roditelji. Godine su prolazile i život ih je odveo na fakultete, no braća se nisu dugo zadržali na studiranju. Napustili su fakultete i odlučili da osnuju “Auctomatic”, sistem upravljanja tržištem za kompanije poput “eBay”-a. Prodali su “Auctomatic” za pet miliona američkih dolara i počeli da rade na svom novom projektu-razvoju jednostavnog načina za prihvatanje plaćanja online preko mobilnih telefona. Godine 2009. napravili su prve korake u pisanju koda za ono što će ih dovesti na Forbesovu listu najmlađih milijardera. Uskoro su dobili finansijsku pomoć od start-up inkubatora “Y Combinator” i investitora Elona Muska i Petera Thiela. Dječija igra prerasla je 2011. godine u kompaniju za obradu plaćanja na Internetu kojoj su braća dali ime “Stripe”. O njihovom uspjehu dovoljno govori i činjenica da i Twitter i Pinterest koriste tehnologiju njihove kompanije.

“Ne biste trebali sami raditi sve od nule. ‘Stripe’ bi vam trebao dati svu infrastrukturu za rad na nečemu što je dosta komplikovano”, objašnjava John.

Najveći japanski provajder kreditnih kartica “Sumitomo Mitsui Card Company” je uz Visu i American Express postao još jedan od ulagača u ovu kompaniju. Početkom avgusta 2017. godine Patrick je otkrio da je “Stripe” bez puno galame postigao dogovor za obradu plaćanja za giganta elektronske trgovine “Amazon”. Uslovi dogovora nisu poznati pošto niko iz ove dvije kompanije nije ništa komentarisao povodom toga.

Kad ne rade, braća Collison vole da trče, putuju i čitaju. U njihovoj kućnoj biblioteci nalazi se više od 600 knjiga. I iako su postigli nevjerovatan uspjeh, obojica su ostali veoma skromni. Patrick naglašava da su tek počeli sa ostvarivanjem svojih ciljeva. Jedno je sigurno, a to je da ćemo još mnogo toga

 

Pripremila: Suzana Ćivša

lolamagazin.com

Related posts

Federalni zavod za statistiku: Turistički bum u Federaciji Bosne i Hercegovine

USAID: Izradio Vodič za investitore u elektroenergetskom sektoru u Bosne i Hercegovine

U Gradačcu otvoren je 50.jubilarni sajam poljoprivredne i prehrambene industrije i sajam šljive 2023

Editor

Leave a Comment