BiH dijaspora

Dr. Esad Boškailo: Od logora u BiH do profesora u SAD-u

banner

ARIZONA – “Rat u Bosni i Hercegovini je možda bio komplikovan, ali presuda je jasna – dobio je najveću kaznu koju Haag može da da“, izjavio je Esad Boškailo, komentarišući presudu generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojeg je Haški sud osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

„Drugi aspekt je presuda vrhu RS. Sada je odluka međunarodne zajednice jako važna. Međunarodna zajednica je donijela odluku i na njoj je sada da provede ovo što je donijela.

Treći je humani aspekt, gdje su ljudi izgubili mnogo članova familije, tako da oni osjećaju nekakvo olakšanje”, naveo je Boškailo u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

Boškailo je rođen u Počitelju. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Tokom rata je radio kao ljekar, ali i preživio ratne strahote, među njima i šest koncentracionih logora. Kao prognanik, otišao je u Ameriku. Danas radi kao ljekar i profesor psihijatrije na medicini Univerziteta u Ariozni.

Za dva dana očekuje se izricanje pravosnažne presude u slučaju Prlić i drugi, a o tome profesor Boškailo kaže: “Rat u BiH je po meni posljedica jasne političke odluke da se podijeli BiH“, rekao je Buškailo.

„Također, ja ne želim da živim u prošlosti jer je ona teška. Želim da uživam sada, da stječem i širim znanja i pomažem drugim ljudima”, dodao je. On kaže da svi veliki mediji u Americi govorio o presudi Ratku Mladiću i da svi su komentari jasni – nazvali su ga “balkanskim krvnikom”, prenosi Patria.

Related posts

Toronto: Nađa Makota sa svojim burekom zbližila ljude sa Balkana

BADEA: Potrebno je održanje i njegovanje šarolikog BOSANSKOG identiteta u zemljama EU

BHD Info Desk Administrator

Los Angeles: Almer Imamović dvije decenije radi kao profesor gitare na Occidental Collegeu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment