BiH dijaspora

Dr. Esad Boškailo: Od logora u BiH do profesora u SAD-u

ARIZONA – “Rat u Bosni i Hercegovini je možda bio komplikovan, ali presuda je jasna – dobio je najveću kaznu koju Haag može da da“, izjavio je Esad Boškailo, komentarišući presudu generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojeg je Haški sud osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

„Drugi aspekt je presuda vrhu RS. Sada je odluka međunarodne zajednice jako važna. Međunarodna zajednica je donijela odluku i na njoj je sada da provede ovo što je donijela.

Treći je humani aspekt, gdje su ljudi izgubili mnogo članova familije, tako da oni osjećaju nekakvo olakšanje”, naveo je Boškailo u emisiji Novi dan na N1 televiziji.

Boškailo je rođen u Počitelju. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Tokom rata je radio kao ljekar, ali i preživio ratne strahote, među njima i šest koncentracionih logora. Kao prognanik, otišao je u Ameriku. Danas radi kao ljekar i profesor psihijatrije na medicini Univerziteta u Ariozni.

Za dva dana očekuje se izricanje pravosnažne presude u slučaju Prlić i drugi, a o tome profesor Boškailo kaže: “Rat u BiH je po meni posljedica jasne političke odluke da se podijeli BiH“, rekao je Buškailo.

„Također, ja ne želim da živim u prošlosti jer je ona teška. Želim da uživam sada, da stječem i širim znanja i pomažem drugim ljudima”, dodao je. On kaže da svi veliki mediji u Americi govorio o presudi Ratku Mladiću i da svi su komentari jasni – nazvali su ga “balkanskim krvnikom”, prenosi Patria.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 312: GODINA BEZ MAJKE

Editor

Na incijativu bh. dijaspore: Njemačka firma otvara pogon u Sanskom Mostu (VIDEO)

BHD Info Desk Administrator

Na zahtjev (IGK) Twitter i Google uklanjat će sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici

Editor

Leave a Comment