BiH dijaspora Sport

Veliko priznanje za ”Sport bez granica” : MOK-ova nagrada novinaru Branku Tomiću

banner

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine proglasio je 6. decembra za najboljeg sportistu BiH u 2017. godini vicešampionku svijeta u judou Larisu Cerić. Na svečanosti u Olimpijskom muzeju, uz ovu, pažnju je privukla i specijalna nagrada ”Sport bez granica”, koju je Međunarodni olimpijski komitet dodijelio novinaru i publicisti Branku Tomiću, autoru ”Olimpijskog spomenara”.

Ova monografija, od 26. septembra, kada je prvi put zvanično predstavljena, obilazi svijet, podsjećajući na veliko olimpijsko bogatstvo Bosne i Hercegovine. U ”Spomenaru” je predstavljeno 45 olimpijaca BiH, koji su od 1992. do 2016. učestvovali na Ljetnim olimpijskim igrama, 66 jugoslovenskih olimpijaca iz bosanskohercegovačkih klubova, 57 jugoslovenskih olimpijaca rođenih u Bosni i Hercegovini, 68 olimpijaca drugih zemalja rođenih u Bosni i Hercegovini, 19 olimpijaca drugih zemalja koji su nastupali za bh. klubove, 29 olimpijaca Bosne i Hercegovine na Zimskim olimpijskim igrama od 1994. do 2014, te 26 jugoslovenskih olimpijaca iz bosanskohercegovačkih klubova i 6 olimpijaca drugih zemalja rođenih u Bosni i Hercegovini

Dakle, zimskih i ljetnih ukupno – 316 olimpijaca!

Njima je pridruženo 26 bosanskohercegovačkih osvajača medalja na EYOF-u, Olimpijskim igrama mladih i Mediteranskim igrama, 34 paraolimpijca, 36 šahovskih olimpijaca i 6 šahovskih olimpijaca drugih zemalja rođenih u Bosni i Hercegovini.

Kada se sve sabere, na 475 strana, „Spomenar“ sadrži 418 portreta sa 763 fotografije.

Uz MOK, priznanje autoru odao je i Evropski olimpijski komitet, te Olimpijski komitet BiH, koji je izdavač monografije.

Branko Tomić je rođen u Drvaru 1. januara 1948. Novinar je i publicista. Radio je kao novinar i urednik 22 godine u sarajevskom ”Oslobođenju” i 16 godina u skandinavskoj ”Bosanskoj pošti”. Dobitnik je 7 novinarskih nagrada i više društvenih priznanja. Bio je član Predsjedništva SOFK BiH, Smučarskog saveza BiH, Košarkaškog kluba ”Bosna” i Koordinacionog odbora Malih olimpijskih igara.

Baveći se publicistikom objavio je osam knjiga među kojima su najznačajnija posljednja autorska djela: zbirka reportaža ”Švedskom Bosna probeharala” i  sportska monografija ”Olimpijski spomenar”.

 

Pripremio: BHDINFODESK – Birmingham

?Autor potpisuje Spomenar Amelu TukiBranko Tomic i Muhamed BikicLaureati Larisa Ceric i Branko Tomic

Related posts

Reakcije iz Kanade i SAD-a na esej o Karadžiću: Udar na inteligenciju i ponižavanje žrtva genocida

Urednik BiH Info Desk

Ermedin Demirović igrač godine u Augsburgu

Ed Husić je novi ministar industrije u Vladi Australije

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment