BiH dijaspora

Norveška: Naša dijaspora može zadržati državljanstvo BiH pod određenim uslovima

banner

Zbog restriktivnih zakonskih odredbi o dvojnom državljanstvu u Kraljevini Norveškoj, veliki broj bosanskohercegovačkih građana u toj zemlji traži ispis iz državljanstva BiH kako bi ostvarili pravo na državljanstvo Norveške.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević ističe za Fenu da svakodnevno dobiva zahtjeve za ispis iz bh. državljanstva.

Najradije ih ne bih potpisao, ali po službenoj dužnosti, moram. Naime, norveški zakon o državljanstvu iz 2005. godine kao uvjet za stjecanje norveškog državljanstva propisuje da se osoba koja traži državljanstvo mora odreći ranijeg državljanstva – ističe ambasador Makarević.

On, međutim, ukazuje i na činjenicu da isti zakon, ipak, dopušta mogućnost dvojnog državljanstva ukoliko postoje „posebno jaki razlozi“.

– Ima više razloga koji daju mogućnost da se odobri dvojno državljanstvo, ali nisu svi relevantni za građane Bosne i Hercegovine. Državljanima BiH su relevantna dva, a jedan od njih je ako odricanje od svog matičnog državljanstva košta više od četiri posto prihoda podnosioca zahtjeva. Ovaj razlog je dosta aktuelan studentima i drugima koji imaju mala primanja – pojašnjava Makarević.

Drugi mogući razlog za odobravanje dvojnog državljanstva je taj ukoliko odricanje od matičnog državljanstva osobu dovodi u situaciju da gubi nekretnine, naslijeđe i prava. Ovo je dosta aktuelan razlog većini građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, jer imaju neke nekretnine ili naslijeđe u BiH na koje će izgubit prava ako se odreknu državljanstva BiH, jer naši zakoni su restriktivni kada je u pitanju pravo stranaca da posjeduju nekretnine na teritoriju BiH – ističe Makarević.

Osoba koja traži norveško državljanstvo mora se pozvati na razlog za koji smatra da joj daje mogućnost da zadrži svoje matično državljanstvo kroz molbu norveškom ministarstvu vanjskih poslova (UDI).

– U molbi mora bit navedeno na koji se razlog osoba poziva i zbog čega je to važeće za tu osobu. Drugim riječima, svaka molba mora biti napisana posebno za tu osobu. Da bi se povećala šansa za usvajanje, poželjno je da se uz molbu prilože dokumenti iz Bosne i Hercegovine koji potvrđuju navode iz molbe – za Fenu  pojašnjava ambasador Nedim Makarević.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 335: SVE PO MAJKINOM „SPISKU…“

Urednik BiH Info Desk

U Salzburgu, imena žrtava genocida u Srebrenici ispisana i izložena na zidu dužine 44 metra

Copo Sejo

IGK Kanada: Vučićeva “vakcina diplomatija” je poniženje za za državu Bosnu i Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment